Τροφοδοτηση μελισσιών με ζαχαροζύμαρο

Τροφοδοτηση μελισσιών με ζαχαροζύμαρο

Πότε εφαρμόζεται:

Το ζαχαροζυμαρο δίνεται στα μελίσσια περισσότερο για διέγερση και λιγότερο για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφής. Είναι χρήσιμο γι τη συντήρηση του πληθυσμού και τη δημιουργία νέου. Δεν εφαρμόζεται κατά τις εποχές του έτους που το μελίσσι συλλέγει και αποθηκεύει μέλι προοριζόμενο για τρύγο.

Προετοιμασία ζαχαροζύμαρου:

Το μέλι θερμαίνεται, τοποθετείται ζάχαρη άχνη (όχι άχνη του εμπορίου, αλλά κρυσταλλική σπασμένη) συνήθως σε αναλογία 2,5 ζάχαρη και 1 μέλι και ζυμώνεται. Προστίθεται τόση ζάχαρη ώστε το τελικό προιόν να μην κολλά στα χέρια.

Πλεονεκτήματα:

α. Το ζαχαροζύμαρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο να διατηρηθεί ο γόνος και ο πληθυσμός του μελισσιού.

β. Η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας επεμβάσεων όπως η βασιλοτροφία, η συνένωση, η εισαγωγή βασιλισσών.

Μειονεκτήματα:

Η χρησιμοποίηση μελιού στο ζαχαροζύμαρο ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, για αυτό προτιμούμε πάντα δικό μας μέλι.

Προφυλάξεις:

Δεν πρέπει να δίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ξεπεραστούν τα κρύα και οι παγωνιές γιατί προκαλεί διέγερση στο μελίσσι για εκτροφή γόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πάγωμα του γόνου εκτός μελισσόσφαιρας.

Η γλυκόζη εμπορίου, επειδή περιέχει ουσίες άπεπτες για τις μέλισσες θα πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, δεν συνίσταται η προσθήκη νερού, γιατί συμβάλει στο γρήγορο πέτρωμα του.

πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.