Πέντε μυστικά για βάκιλο Θουριγγίας

Πέντε μυστικά για βάκιλο Θουριγγίας

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα βακτήριο που το συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία και στην κηποτεχνία. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο από βιοκαλλιεργητές, όσο και από συμβατικούς καλλιεργητές για την οικολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε διάφορα φυτά.

 

• Για ποια έντομα χρησιμοποιείται ο βάκιλος Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας (προνύμφης) της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά, όπως στο λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της Tuta absoluta στην τομάτα καθώς και της φθοριμαίας που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες. Επιπλεόν, ο βάκιλλος Θουριγγίας αποτελεί οικολογική λύση για την ευδεμίδα του αμπελιού, τον πυρηνοτρήτη της ελιάς, καθώς και σε κάμπιες που προσβάλλουν βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου και σε άλλες κάμπιες σε καλλωπιστικά φυτά, καθώς και σε προληπτικό επίπεδο στην καραφατμέ, την κάμπια του γκαζόν.

 

• Πώς καταπολεμά τις κάμπιες ο βάκιλος Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, τα οποία αφομοιώνουν οι κάμπιες. Μετά από μερικές ώρες που οι κάμπιες θα αφομοιώσουν το βακτήριο, σταματάνε να τρώνε και πεθαίνουν από ασιτία μέσα σε 2-3 μέρες. Οι νεαρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο από τις μεγαλύτερες και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας. Επίσης, οι συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής του βάκιλου Θουριγγίας, κάθε 7-10 μέρες πάνω στα φυτά, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας.

 

• Είναι οικολογικό σκεύασμα ο βάκιλος Θουριγγίας;

 

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα απόλυτα οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία. Είναι ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα και δεν αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον. Τα φύλλα, οι βλαστοί, οι ανθοί και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

 

• Σε ποιες μορφές θα βρούμε το βάκιλο Θουριγγίας στο εμπόριο;

Ο βάκιλος Θουριγγίας κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε ως σκόνη επίπασης για σκόνισμα πάνω στα φύλλα και στους καρπούς, είτε ως βρέξιμους κόκκους, είτε ως υγρό για ψεκασμό των φυτών. Θα τον βρούμε στα γεωπονικά καταστήματα σε μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες. Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας κατά την αποθήκευση θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση του κατά την εφαρμογή του.

 

• Και μία συμβουλή για τον ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για τις κάμπιες, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο γάλα ή λίγη ζάχαρη στο διάλυμα σε αναλογία μία κουταλιά του γλυκού ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή για τις κάμπιες, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

πηγή: www.mistikakipou.gr/vakilos-thourigias/

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.