Οι χοροί των μελισσών

Οι χοροί των μελισσών

Ο κυκλικός και μεικτός χορός γίνονται πάνω στις κηρήθρες και πληροφορούν τις υπόλοιπες μέλισσες για την τοποθεσία μιας πηγής τροφής ή για σημεία που μπορούν να χτίσουν την φωλιά τους κατά τη διάρκεια της σμηνουργίας.

Κυκλικός Χορός: εκτελείται από τις συλλέκτριες, οι οποίες έχουν εντοπίσει μια πηγή τροφής σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων από την κυψέλη. Κάνουν μικρές κυκλικές κινήσεις πάνω στα κελιά της κηρήθρας, αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 2 ή 3 κύκλους. Ακολουθούνται από τις υπόλοιπες εργάτριες, οι οποίες τις αγγίζουν με τις κεραίες τους. Η κίνηση αυτή τους επιτρέπει να συλλάβουν τη μυρωδιά του φυτού με την οποία είναι διαποτισμένη η συλλέκτρια. Η συλλέκτρια μπορεί επίσης να μεταδώσει με τροφάλλαξη το νέκταρ που συνέλλεξε στις ακόλουθες μέλισσες για να τις ενημερώσει για την ποιότητα του νέκταρος.

Το πόσο ζωηρός θα είναι ο χορός έχει να κάνει με τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ που ανακάλυψαν οι συλλέκτριες. Οι πληροφορίες που παρέχονται με αυτό τον τρόπο αφορούν στην απόσταση, τη μυρωδιά του άνθους, το ποσοστό σακχάρων του νέκταρος ή την ποσότητα γύρης, όχι όμως στην τοποθεσία σε σχέση με τη θέση του ήλιου, η οποία γνωστοποιείται με το μικτό χορό.

-Μικτός χορός ή Χορός σε Οχτάρια: πληροφορεί τις μέλισσες της κυψέλης για την απόσταση, την κατεύθυνση και την ποιότητα των διαθέσιμων αποθεμάτων. Μόλις εντοπίσουν την “πηγή” σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων από την κυψέλη, οι συλλέκτριες εκτελούν ένα χορό σε οχτάρια κάθετα πάνω στα κελιά της κυψέλης.

Η κατεύθυνση της φιγούρας του οκτώ δείχνει και που βρίσκεται η τροφή σε σχέση με τον ήλιο. Αν προσανατολίζεται προς τα πάνω, η τροφή βρίσκεται προς την κατεύθυνση του ήλιου, προς τα κάτω στην αντίθετη κατεύθυνση του ήλιου. Η γωνία που σχηματίζει η γωνία του οκτώ σε συνάρτηση με την κατακόρυφο του αντιστοιχεί στο σημείο που βρίσκεται η τροφή, σε σχέση με τη γωνία που σχηματίζουν ο ήλιος με την κυψέλη.

Μόλις διατρέξουν το ευθύγραμμο τμήμα του μικτού χορού, οι συλλέκτριες αρχίζουν και χορεύουν σε ημικύκλια. Όσο περισσότεροι κύκλοι γίνονται ανά δευτερόλεπτο, τόσο πιο πολύ απέχει η κυψέλη από την τροφή. Η συχνότητα των κυκλικών κινήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης: εννέα με δέκα κύκλοι το δευτερόλεπτο αναλογούν σε μια απόσταση 100 μέτρων, δύο κύκλοι αντιστοιχούν σε μια απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων.

-“Χορός των δονήσεων της κοιλιάς” κι ένα δονητικό σήμα επιτρέπουν στις συλλέκτριες να στρατολογήσουν άλλες εργάτριες για τη συλλογή τροφής.

 

πηγή:  Σύγχρονη Μελισσοκομία, H. Clement 

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.