Αναζήτηση και επιλογή φωλιάς των μελισσιών

Αναζήτηση και επιλογή φωλιάς των μελισσιών

Όταν ένα μελίσσι έχει αυξηθεί πολύ και ο διαθέσιμος χώρος της φωλιάς του έχει περιοριστεί τότε διαιρείται, και ένα μέρος του με την παλιά βασίλισσα φεύγει για αναζήτηση καινούριας φωλιάς. Η ανάγκη ανεύρεσης φωλιάς φωλιάς είναι επιτακτική το συντομότερο. Το σμήνος συνήθως εγκαθίσταται στο κλαδί ενός κοντινού δέντρου και κάποιες από τις εργάτριες αναλαμβάνουν να βρουν και να ανιχνεύσουν πιθανά μέρη φωλιάς.

Οι ανιχνεύτριες μέλισσες εξετάζουν καλά τη φωλιά που βρήκαν και όταν επιστρέψουν στο σμήνος χορεύουν για να δηλώσουν τη θέση και την ποιότητα της φωλιάς που βρήκαν. Ο χορός τους διαρκεί 15-30′ και οι εργάτριες που ακολουθούν τις χορεύτριες αποφασίζουν να εξετάσουν μόνο τις φωλιές που οι πρώτε ανιχνεύτριες προπαγάνδισαν με έντονο τρόπο.

Αφού επιστρέψουν και εκείνες θα χορέψουν κ.ο.κ. Έτσι σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο, εξετάζονται μόνο οι καλύτερες λύσεις, μέχρις ότου απορριφθούν οι λιγότερο κατάλληλες και όλες οι ανιχνεύτριες θα χορεύουν για μια και μόνο θέση φωλιάς, αποφασίζοντας έτσι σε επίπεδο κοινωνίας πλέον. Οι ανιχνεύτριες τότε οδηγούν το σμήνος στην καινούρια του φωλιά.

πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου.

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.