Η Μέλισσα

Η Μέλισσα

%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1

Η μέλισσα εμφανίστηκε στη γη πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια. Τα ελάχιστα απολιθώματα που έχουν βρεθεί και τα σχετικά παλαιοντολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η μέλισσα εξελίχθηκε από έντομα που έμοιαζαν με τις σφήκες. Σήμερα σε όλον το κόσμο υπάρχουν πάνω από 20000 είδη μελισσών και 700 γένη, ανάμεσα σε αυτές και η κοινή μέλισσα Apis Mellifera.

Το ελάχιστο μέγεθος μέλισσας είναι 2 χιλιοστά και το μέγιστο 39 χιλιοστά. Όλες οι μέλισσες κατατάσσονται στην τάξη των υμενόπτερων, υποτάξη Απόκριτα και υπεροικογένεια Apoidea. Η Apis Mellifera μαζί με τους βομβίνους και τις μέλισσες χωρίς κεντρί ανήκουν στην οικογένεια Apidae.

H Apis Meliffera είναι το πιο διαδεδομένο είδος μέλισσας στον κόσμο. Στις διάφορες περιοχές εξάπλωσης της, παρατηρούνται διαφορές οι οποίες χαρακτηρίζουν τις γεωγραφικές φυλές. Έτσι στην βόρεια Ελλάδα έχουμε την Apis Meliffera Macedonica, στη νότια Ελλάδα της Apis Meliffera Cecropia, στην Κρήτη Apis Mellifera Adami κ.ο.κ. Οι διαφορές μεταξύ των φυλών της κοινής μέλισσας βρίσκονται στο μέγεθος του σώματος ή των φτερών, στο χρώμα, στο μήκος της κεραίας ή της προβοσκίδας, στην τριχοφυΐα, στην επιθετικότητα και άλλα χαρακτηριστικά.

Πιστεύεται ότι το σημείο που άρχισε η διασπορά της Apis Mellifera ήταν η περιοχή της Ινδικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Ασίας, γιατί στην περιοχή αυτή συνυπάρχουν άλλα 8 είδη μέλισσας του είδους  Apis.

 

πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία Α. Θρασυβούλου

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.