Αποικία Μελισσών – Άριστα Οργανωμένη Κοινωνία

Αποικία Μελισσών – Άριστα Οργανωμένη Κοινωνία

 

Μια αποικία μελισσών αποτελείται από 3 κάστες με διαφορετική μορφολογία και ρόλους. Οι απαραίτητες εργασίες για την ανάπτυξη της αποικίας είναι τόσες πολλές, που για να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους από τον κατάλληλο αριθμό εργατριών απαιτείται αυστηρή οργάνωση.

Η φωλιά είναι το ζωτικό κέντρο της αποικίας. Αποτελείται από κερήθρες, τοποθετημένες παράλληλα, οι 2 πλευρές των οποίων αποτελούνται από εξάγωνα κελιά, που κατασκευάζουν οι εργάτριες με το κερί που παράγουν. Τα κελιά αυτά στεγάζουν το γόνο (αυγά, προνύμφες, νύμφες), ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της φωλιάς ή σε μια κυψέλη στο κέντρο των πλαισίων.

Τα κελιά που βρίσκονται γύρω από το γόνο, χρησιμοποιούνται από τις εργάτριες για την αποθήκευση γύρης. Το νέκταρ που μετατρέπουν οι εργάτριες σε μέλι μεταγγίζεται στα κελιά που βρίσκονται πάνω από τα αποθέματα γύρης.

Σε μια κυψέλη, κατά την πιο παραγωγική για την αποικία εποχή, ο όγκος που καταλαμβάνει ο γόνος έχει το μέγεθος και τη μορφή μπάλας του ράγκπυ. Το χειμώνα, ο όγκος του μικραίνει συχνά δε εξαφανίζεται (διάπαυση).

Με την πρόπολη που συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς των δένδρων, οι εργάτριες κλείνουν τις χαραμάδες της φωλιάς, για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στεγανότητα. Έτσι μπορούν  να ρυθμίσουν την θερμοκρασία και υγρασία της φωλιάς. Άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του γόνου θεωρείται εκείνη γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Μια αποικία μελισσών περιλαμβάνει άτομα από 3 διαφορετικές κάστες. Την άνοιξη αποτελείται από μια βασίλισσα, αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργατριών, και μερικές χιλιάδες κηφήνων.

  • Η βασίλισσα γεννά τα αυγά και εξασφαλίζει το μέλλον της αποικίας
  • Οι εργάτριες πραγματοποιούν όλες της άλλες απαραίτητες λειτουργίες για την ανάπτυξη και την επιβίωση της αποικίας
  • Οι κηφήνες έχουν ως μοναδική γνωστή ασχολία να γονιμοποιούν τις βασίλισσες. Η γονιμοποίηση της βασίλισσας από μεγάλο αριθμό κηφήνων έχει ως στόχο των περιορισμό της αιμομιξίας

Η διαφορά μεταξύ βασίλισσας και εργάτριας έγκειται αποκλειστικά και μόνο στη διαφορετική τροφή που λάμβαναν από την 3η μέρα της ζωής τους ως προνύμφες.

 

πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία – Henry Clement

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.