Τροφοδοτηση μελισσιών με γύρη
Η εξασφάλιση γύρης για τις μέλισσες είναι βασική προυπόθεση επιτυχίας στη μελισσοκομία. Η γύρη είναι απαραίτητη για τις μέλισσες α) ως πηγή θρεπτικών ουσιών (πρωτεινών, βιταμινών κλπ) β)ως πηγή ερεθισμάτων για τις διάφορες δραστηριότητες τους, όπως η εκτροφή γόνου, η έκκριση βασιλικού πολτού, η συλλογή γύρης, το κτίσιμο κηρηθρών κ.α. Όταν το μελίσσι στερείται γύρης, η ωοτοκία περιορίζεται και ο γόνος καταβροχθίζεται από τις μέλισσες.
Η φυσική γύρη είναι η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες, μπορεί όμως να αντικατασταθεί με άλλες πρωτεινικές τροφές γνωστές ως υποκατάστατα ή συμπληρώματα γύρης.
Πότε εφαρμόζεται:
Όταν είναι περίοδος εκτροφής γόνου και δεν υπάρχει αποθηκευμένη ή διαθέσιμη στη φύση γύρη.
Το φθινόπωρο όταν το μελίσσι ετοιμάζεται για διαχείμανση και έχει ανάγκη αποθεμάτων γύρης για εκτροφή γόνου χειμερινών μελισσών
Πως εφαρμόζεται:
α) Γύρη στις κηρήθρες. Η γύρη μαζεύεται από τις μέλισσες διώροφων μελισσιών την άνοιξη, όταν υπάρχει αφθονία ανθοφοριών.
β) Ξηρή γύρη σε εξωτερικούς τροφοδότες ή σε κομμάτι χαρτί στο πάνω μέρος των πλαισίων. Η γύρη πρέπει να είναι στεγνή και αλεσμένη.
γ) Γυρεόπιτα. Τοποθέτηση της στο πάνω μέρος των πλαισίων
δ) Γύρη στο σιρόπι. Αναμιγνύονται 10-20 γραμμάρια γύρης σε 1 λίτρο σιροπιού και δίνονται στο μελίσσι μεσω των κοινών τροφοδοτών.
Προβλήματα:
Το κόστος της γύρης είναι υψηλό. Η γύρη εμπορίου πιθανό να έχει φορτία από ασκοσφαίρωση, τα οποία θα διασπείρουν την αρρώστια στο μελισσοκομείο.
Προφυλάξεις:
Να χρησιμοποιείται γύρη από υγιή μελίσσια του μελισσοκομείου και όχι από την αγορά που είναι αμφιβόλου ποιότητας.
πηγή: Πρακτική Μελισσοκομεία, Α. Θρασυβούλου