Κυκλοφορικό Σύστημα των Μελισσών
Το κυκλοφορικό σύστημα της μέλισσας επιτρέπει τη μεταφορά διαφόρων στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα κύτταρα σε όλα τα μέρη του σώματος του εντόμου. Η οξυγόνωση πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με το αναπνευστικό σύστημα το οποίο μεταφέρει άμεσα τον αέρα στα κύτταρα.
Ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος είναι να μεταφέρει, στα διάφορα μέρη του σώματος της μέλισσας, τα θρεπτικά στοιχεία, τα στοιχεία που αποβάλλουν τα κύτταρα, τις διάφορες ορμόνες καθώς επίσης και τα φαγοκύτταρα, που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού.
Πρόκειται για ένα ανοικτό σύστημα, με την αορτή που συνδέει το κεφάλι με την άκρη της κοιλιάς: η αιμολέμφος που βρίσκεται στην κοιλιά, διοχετεύεται μέσω πέντε κοιλοτήτων της κοιλιακής χώρας στη θωρακική αορτή κι από κει στο κεφάλι όπου και καταλήγει η αορτή.
Οι κοιλιακοί μύες, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το κοιλιακό και το νωτιαίο διάφραγμα, βοηθούν στην κυκλοφορία και την επιστροφή της αιμολέμφου προς τις κοιλιακές κοιλότητες. Η κίνηση αυτή διευκολύνεται από τις βαλβίδες, οι οποίες βρίσκονται πλάι στις κεραίες και στη βάση των φτερών και των ποδιών.
Τοποθετημένες ανάμεσα στις κοιλότητες, κάποιες βαλβίδες που ονομάζονται όστια, επιτρέπουν στην αιμολέμφο να αναρροφηθεί κι έπειτα να επιστρέψει στην αορτή. Οι βαλβίδες αυτές μπορούν να αποτρέψουν την αναρρόφηση της αιμολέμφου κατά τη σύσπαση της κοιλιάς, σπρώχνοντας έτσι το υγρό προς την αορτή.
Τι είναι η αιμολέμφος?
Η αιμολέμφος στα έντομα είναι το αντίστοιχο της λέμφου και του αίματος στα σπονδυλωτά. Εκεί βρίσκουμε υλικά που χρησιμοποιούνται στο μεταβολισμό του εντέρου, καθώς η αιμολέμφος δεν χρησιμοποιείται για την μεταφορά οξυγόνου ή διοξειδίου του άνθρακα δεν περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια ούτε αναπνευστικές χρωστικές ουσίε, όπως γίνεται στα θηλαστικά. Το χρώμα της είναι διάφανο. Περιέχει νερό (περισσότερο από 85%) και γλυκόζη. Περιέχει επίσης πολλά μεταλλικά και οργανικά στοιχεία καθώς και πρωτείνες, ένζυμα και αμινοξέα.
πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία, H. Clement