Αναπνευστικό σύστημα των μελισσών

Αναπνευστικό σύστημα των μελισσών

Το αναπνευστικό σύστημα της μέλισσας πρέπει να εξασφαλίζει την οξυγόνωση: να μεταφέρει οξυγόνο μέχρι τα κύτταρα και να αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα από τον οργανισμό. Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αερόσακων και τραχειών, τα οποία αντιστοιχούν στους δικούς μας πνεύμονες και μεταφέρουν τον αέρα απευθείας στα κύτταρα των ιστών.

Το αναπνευστικό σύστημα λαμβάνει και αποβάλλει τον αέρα μέσω κάποιων πόρων που ονομάζονται στίγματα και βρίσκονται σε κάθε πλευρά της θωρακικής και κοιλιακής χώρας. Τα είκοσι αυτά στίγματα σχηματίζουν μια σύνθετη δομή όπου μια βαλβίδα κι ένα μυικό σύστημα επιτρέπουν να κλείσει ένας θάλαμος, εξοπλισμένος με τρίχες που φιλτράρουν τον αέρα.

Ο θάλαμος αυτός συνδέεται με τις τραχείες, οι οποίες σχηματίζουν ένα πυκνό και περίπλοκο σωληνοειδές δίκτυο, που καταλήγει σε αερόσακους ή τραχειόλες. Αυτές σχηματίζουν ολοένα και λεπτότερες διακλαδώσεις, ώστε να διασφαλίζουν την οξυγόνωση μέχρι το κυτταρικό επίπεδο.

Οι τραχείες και οι τραχειόλες θεωρούνται ως αναδιπλώσεις της επιδερμίδας. Η σωληνοειδής μορφή τους σχηματίζεται από πιο παχιά σημεία της επιδερμίδας, σε σπειροειδή μορφή, τα οποία και εξασφαλίζουν ακαμψία και ελαστικότητα.

Η αρχή της αναπνοής

  Ο αέρας κυκλοφορεί μέσα σε αυτό το σύστημα χάρη στο άνοιγμα ή το κλείσιμο των στιγμάτων και στις κινήσεις της κοιλιάς, η οποία αποτελεί μια πραγματική αεραντλία που μπορεί να διαστέλλεται και να συστέλλεται.

Όταν η μέλισσα δεν κινείται, η αναπνοή πραγματοποιείται κατά βάση μέσω των θωρακικών στιγμάτων. Όταν κινείται, ο αέρας εισχωρεί μέσω των κοιλιακών στιγμάτων και των στιγμάτων των 2 πρώτων θωρακικών δακτυλίων.

Έπειτα αποβάλλεται μέσω των στιγμάτων του τρίτου θωρακικού δακτυλίου χάρη στις γρήγορες συσπάσεις της κοιλιάς.

πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία, H. Clement

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.