Ταραμοσαλάτα σπιτική και παραδοσιακή συνταγή

Ταραμοσαλάτα σπιτική και παραδοσιακή συνταγή

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό, νόστιμο έδεσμα με κρεμώδη υφή, που καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, κυρίως, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σαρακοστής. Την ταραμοσαλάτα την έχουμε συνδυάσει με το τραπέζι της πρώτης ημέρας της σαρακοστής του Πάσχα, όπου μαζί με το πέταγμα του χαρταετού, στρώνουμε το τραπέζι με τα νηστίσιμα φαγητά και την παραδοσιακή λαγάνα. Το βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς, δηλαδή μικροσκοπικά αυγά κυπρίνου, γάδου ή μπακαλιάρου.

Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο κόκκινος. Ο λευκός είναι καλύτερης ποιότητας ενώ ο κόκκινος εμφανίστηκε το 1950, όταν για εμπορικούς σκοπούς προστέθηκαν χρωστικές ουσίες, που σύμφωνα με τους ιθύνοντες, θα έκανα την ταραμοσαλάτα μια τροφή με έντονο χρώμα και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να δείχνει πιο ελκυστική στους καταναλωτές και έτσι θα δημιουργηθεί αύξηση των πωλήσεων. Πραγματικά, το πείραμα πέτυχε και οι πωλήσεις του κόκκινου ταραμά αυξήθηκαν κατακόρυφα. Βεβαίως, ο λευκός συνεχίζει να είναι καλύτερης ποιότητας, πιο γευστικός, γιαυτό και είναι πιο ακριβός.

Η ταραμοσαλάτα εκτός από την εξαιρετική και λίγο αλμυρή (εξαιτίας του νατρίου) γεύση της, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχει, αφού είναι σημαντική πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορο κάλιο και μαγνήσιο.

Υπάρχει σε τυποποιημένη και συσκευασμένη μορφή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, ωστόσο η γεύση της δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση, την παραδοσιακή σπιτική ταραμοσαλάτα. Αν είστε καλοφαγάδες, τότε σίγουρα αξίζει να την παρασκευάσετε μόνοι σας.

Ακολουθεί μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για το σαρακοστιανό τραπέζι και για να εντυπωσιάστε την οικογένεια και τους καλεσμένους.

Συνταγή για ταραμοσαλάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 10λεπτά

Υλικά:

  • 200γρ. ταραμάς λευκός
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 350γρ. λευκό μπαγιάτικο ψωμί (ξερό)
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε μαύρο πιπέρι.

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, το μπαγιάτικο ψωμί και αφήστε να μουλιάσει. Μόλις μαλακώσει, το βγάζετε και στραγγίζετε καλά. Στη συνέχεια τοποθετήστε στο μπλέντερ μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Χτυπάτε ελαφρώς και σιγά σιγά προσθέτετε το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανοίγετε το μπλέντερ και προσθέτετε τον ταραμά. Τέλος, κλείνετε το καπάκι και συνεχίζετε το χτύπημα των υλικών για λίγα λεπτά ακόμη, ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με ελαιόλαδο και μαϊντανό. Η ταραμοσαλάτα είναι έτοιμη να μπει στο τραπέζι της σαρακοστής μαζί με το χαλβά, τις πίκλες, τα τουρσιά, την λαγάνα και τα υπόλοιπα νηστίσιμα φαγητά που αγαπάμε να τρώμε την καθαρά δευτέρα.

Μυστικό! όσο πιο πολύ χτυπάτε τα υλικά, τόσο πιο απαλή και αφράτη υφή θα αποκτήσει η ταραμοσαλάτα.

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.