Πόσο συχνά ποτίζουμε τα κηπευτικά;

Πόσο συχνά ποτίζουμε τα κηπευτικά;

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με ένα γενικό κανόνα στο ερώτημα «κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά στο λαχανόκηπο», καθώς το κάθε κηπευτικό φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό. Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξης του, τον τύπο του εδάφους καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καθορίσετε τη συχνότητα ποτίσματος του λαχανόκηπου σας.

• Τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα κολοκύθια, τα φασόλια και τα καρπoύζια χρειάζονται συχνότερα νερό από τις τομάτες, πιπεριές, τις μελιτζάνες, τις μπάμιες και τα καλαμπόκια.

• Επίσης, σχετικά με το στάδιο του ανάπτυξης του φυτού, τα νεαρά φυτά πρέπει να σκληραγωγήθούν και να ποτίζονται αραιότερα, ώστε η ρίζα τους να προχωράει βαθύτερα αναζητώντας νερό και να μην αναπτύσσεται τόσο επιφανειακά. Όταν τα φυτά βρίσκονται στην παραγωγή, χρειάζονται συχνότερο πότισμα.

• Σε αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο το νερό ποτίζουμε αραιότερα, ενώ στα αμμώδη εδάφη που υπάρχει καλή αποστράγγιση, ποτίζουμε συχνότερα.

• Σε περιπτώσεις ανέμου, που στεγνώνει εύκολα το έδαφος, καθώς και σε περιπτώσεις έντονης ζέστης και ηλιοφάνειας που έχουν περισσότερες υδατικές ανάγκες τα φυτά, ποτίζουμε συχνότερα.

• Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και το νερό θα φτάσει βαθιά στο έδαφος για να απορροφηθεί από τις ρίζες των φυτών σταδιακά μέσα στη μέρα, καθώς επίσης δεν έχουμε απώλεια νερού λόγω εξάτμισης.

• Ποτίζουμε τα φυτά του λαχανόκηπου με σύστημα άρδευσης με σταγόνες για καλύτερο πότισμα και μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.

πηγή: www.mistikakipou.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.