Πως καθαρίζει το σαπούνι;

Πως καθαρίζει το σαπούνι;

Η καθαριστική δράση του σαπουνιού είναι και αυτή περίπλοκη χημική διεργασία και δεν οφείλεται αποκλειστικά στον αφρισμό του. Όταν το σαπούνι διαλύεται στο νερό δημιουργούνται κατιόντα νατρίου ή καλίου ανάλογα και αντίστοιχα ανιόντα λιπαρών οξέων. Κάθε κατιόναποτελείται από δύο τμήματα, το πρώτο είναι υδρόφιλο, δηλαδή διαλύεται στο νερό και το δεύτερο λιπόφιλο, δηλαδή διαλύεται σε λιπαρές ουσίες. Κατά τη διαβροχή ενός αντικειμένου με διάλυμα σαπουνιού, το λιπόφιλο τμήμα του διαλύεται στους λιπαρούς ρύπους, ενώ το υδρόφιλο στο νερό. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι οι ρυπαρές ουσίες να δεσμεύονται από το αντικείμενο, σχηματίζοντας ένα γαλάκτωμα, και κατόπιν να απομακρύνονται με το ξέπλυμα.

Πλεονεκτήματα του χειροποίητου σαπουνιού
Το χειροποίητο σαπούνι περιέχει μεγάλο ποσοστό φυσικής γλυκερίνης (μέχρι και 10%), γεγονός που το καθιστά πολύ πιο καλλυντικό από όλα τα σαπούνια του εμπορίου. Δε περιέχει χημικά πρόσθετα, ζωικά κατάλοιπα, πετρελαϊκά παράγωγα, talc και σιλικόνες, που προστίθενται στη βιομηχανία ώστε να αυξάνεται το βάρος τους.

Επίσης δε περιέχει συστατικά που να βλάπτουν τη χλωρίδα, τη πανίδα και τους υδρόβιους οργανισμούς και δε δοκιμάζεται σε ζώα. Μπορούμε ακόμα να τα χρησιμοποιήσουμε σαν απορρυπαντικό πλυντηρίου, απευθείας στον κάδο ή και σα φυσικό εντομοκτόνο σε καλλιέργειες, χωρίς τοξική επιβάρυνση. Και τέλος αν δεν αφρίζει πολύ το σαπούνι που φτιάξατε μην ανησυχείτε, καθαρίζει εξίσου καλά ίσως και καλύτερα απόένα σαπούνι του εμπορίου που αφρίζει πολύ. Αφρισμός δε σημαίνει καθαρισμός. Στα σαπούνια του εμπορίου επιτυγχάνεται τεχνητά με τη προσθήκη χημικών παραγόντων αφρισμού.

πηγή: oliviart-gr.blogspot.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.