Ο δεκάλογος του καλλιεργητή

Ο δεκάλογος του καλλιεργητή

Οι μύκητες και τα μέτρα πρόληψης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές κηπευτικών είναι οι μυκητιασικές ασθένειες και επειδή στην βιολογική καλλιέργεια δεν έχουμε πολλά εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε, πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά. Εξάλλου πάντα η πρόληψη είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία.

1. Υπερυψωμένα παρτέρια

Τα υπερυψωμένα παρτέρια έχουν πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα. Έχουν καλύτερη αποστράγγιση, οπότε δεν λιμνάζει το νερό για πολύ και έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των σπόρων των μυκήτων.

Για τους παραπάνω λόγους, όταν δεν κάνουμε υπερυψωμένα παρτέρια, φυτεύουμε πάντα σε σημείο που είναι ψηλά για να μην κρατάει νερά. Δεν φυτεύουμε ποτέ σε λάκκους! Γύρω από τον βλαστό, το χώμα πρέπει να είναι πάντα στεγνό. Αυτό ισχύει και για τα δέντρα.

2. Πότισμα

Tα περισσότερα προβλήματα τα προκαλέι η υγρασία. Για όσο περισσότερο μένουν τα φύλλα των φυτών μας υγρά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι ασθένειες να ευδοκιμήσουν. Οπότε, δεν καταβρέχουμε δίχως σοβαρό λόγο τα φύλλα των φυτών, αφού το νερό είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης των μυκήτων από το ένα στο άλλο. Το πότισμα με σωλήνες στάγδην είναι καλύτερο από κάθε άλλο τρόπο. Επίσης είναι προτιμότερο το πρωινό πότισμα από το βραδινό, γιατί και έχει αρκετό χρόνο το νερό να φτάσει σε βάθος, άλλα και θα στεγνώσει γρήγορα επιφανειακά.

3. Εδαφοκάλυψη

Η κάλυψη του εδάφους με κομμένο γκαζόν, άχυρα ή φύκια, βοηθάει πολύ γιατί και εμποδίζει τους μύκητες από το έδαφος να ανέβουν προς τα επάνω, άλλα και η μούχλα που δημιουργούν λειτουργεί εις βάρος τους. Η εδαφοκάλυψη δεν πρέπει να ακουμπάει στους βλαστούς για να μην μεταφέρονται μύκητες.

4. Ανθεκτικές ποικιλίες

Υπάρχουν είδη φυτών που είναι λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικά στους μύκητες και ανάμεσα σε κάθε είδος, υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικές ποικιλίες, οπότε είναι καλύτερα να επιλέξουμε αυτά που ταιριάζουν στον κήπο μας. Είναι κρίσιμο το να γνωρίζουμε το επιστημονικό όνομα της ποικιλίας, γιατί με αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες που έχουν να κάνουν και με την ανθεκτικότητα της.

Η χρησιμοποίηση της σωστής ποικιλίας για το κλίμα, τις συνθήκες και τις δυνατότητες μας, θα είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη ασθενειών κάθε είδους.

5. Επιλέγουμε υγιή φυτά

Ελέγξτε τα φυτά για τις ασθένειες πριν τα φέρετε στον κήπο, όταν τα παίρνετε από αλλού, γιατί αυτός είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να φέρετε ασθένειες στον κήπο σας. Στον κήπο μας μπορεί να φέρει ασθένεια, ακόμη και ένας επισκέπτης, με τα χέρια, τα παπούτσια ή τα ρούχα του…

6. Δεν βιαζόμαστε

Φυτεύουμε όταν οι συνθήκες είναι για το κάθε φυτό ιδανικές. Φυτεύουμε όταν έχει έρθει η θερμοκρασία τουν περιβάλλοντος και του εδάφους εκεί που πρέπει. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν τα φυτά μας τις ασθένειες όταν δεν έχουν και άλλα προβλήματα και πολύ πιο δύσκολο για τους μύκητες να μεταδοθούν όταν οι συνθήκες γι αυτούς δεν είναι ευνοϊκές.

7. Περιστροφή των καλλιεργειών

Η εναλλαγή των καλλιεργειών είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για την πρόληψη των ασθενειών στον κήπο σας. Η φύτευση λαχανικών στις ίδιες θέσεις εξασφαλίζουν ότι οι ασθένειες και άλλα παράσιτα που θα παραμείνουν στο έδαφος θα σας δημιουργήσουν προβλήματα και την επόμενη χρονιά.

8. Απομακρύνουμε κάθε άρρωστο φύλλο ή φυτό

Η απομάκρυνση κάθε άρρωστου ή νεκρού φύλλου είναι επιβεβλημένη, όπως και η αφαίρεση όλων των ζιζανίων. Επίσης δεν αφήνουμε τα φυτά των οποίων ο κύκλος έχει τελειώσει στην θέση τους, γιατί μπορεί να γίνουν η αιτία για να διατηρηθούν και οι ασθένειες τον επόμενο χρόνο.

Μόλις παρατηρήσετε στίγματα στα φύλλα, θα τα αφαιρείτε αμέσως για να αποτρέψετε τη διάδοση της νόσου στο υπόλοιπο φυτό, αλλά και στα γειτονικά. Και μόλις το κάνουμε αυτό, τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα που θα κλείσουμε καλά και θα πετάξουμε στα σκουπίδια.

9. Κλάδεμα

Το κλάδεμα των ντοματιών για λόγους προφύλαξης επιβάλλεται. Αφαιρούμε όλα τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από τους 50 πόντους, επειδή οι μύκητες κυκλοφορούν κυρίως σε εκείνο το επίπεδο. Είναι χρήσιμο να αραιώνουμε και τα φύλλα τους, ούτως ώστε να περνάει ο αέρας και ο ήλιος από μέσα τους, αλλά και για να έχουμε οπτική επαφή με όλα τα μέρη του. Οι μύκητες είναι πιο πιθανό να σας δημιουργήσουν πρόβλημα αν τα φυτά σας έχουν κακή κυκλοφορία αέρα.

10. Καθαρά χέρια και εργαλεία

Επιβάλλεται όταν χειριζόμαστε προβληματικά φυτά, να χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, πιάνουμε πάντα με το ίδιο χέρι τους βλαστούς που θέλουμε να αφαιρέσουμε και με το άλλο, τους κόβουμε.

Αποστειρώνουμε τα εργαλεία μας σκουπίζοντας τα με ένα διάλυμα χλωρίνης 10% ή με οινόπνευμα που δεν πρέπει να είναι αραιωμένο περισσότερο από 70%.

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.