Κλοπές μελισσιών και νοθεία ταλαιπωρούν τους μελισσοκόμους

Κλοπές μελισσιών και νοθεία ταλαιπωρούν τους μελισσοκόμους

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι κλοπές μελισσιών στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, παρά τις συλλήψεις κάποιων δραστών από την αστυνομία. Σε διάστημα ενός μηνός εκλάπησαν από την επαρχία Αγιάς περισσότερες από 70 μελισσοκυψέλες, κυρίως στα χωριά Καστρί, Ελευθέριο, Μαρμαρίνη, Βελίκα, αλλά και περιφερειακά της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, «πιθανότατα οι δράστες των συνεχόμενων κλοπών να είναι ντόπιοι, οι οποίοι γνωρίζοντας το δύσβατο της περιοχής, ξεφεύγουν εύκολα από τα μπλόκα της αστυνομίας. Μετά από το φαινόμενο αυτό, αρκετές κάμερες και GPS έχουν τοποθετηθεί στα μελισσοκομεία».

Ο κ. Καλαπούτης συμβουλεύει τους μελισσοκόμους τις γιορτινές αυτές μέρες να κάνουν πιο συχνές επισκέψεις στα μελισσοκομεία κι εφόσον διαπιστώσουν μια ύποπτη συμπεριφορά να ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία. «Επίσης, κατά τις μεταφορές μελισσοκυψελών, θα πρέπει όλοι να έχουμε το μελισσοκομικό βιβλιάριο απαραιτήτως, διότι γίνονται πλέον αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους. Ο σύλλογος καταδικάζει τις ενέργειες αυτές και στέλνουμε ένα μήνυμα στους επιτήδειους: το καθεστώς της ασυδοσίας έχει λήξει γι’ αυτούς» καταλήγει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία που εδρεύει στη Λάρισα έχει αποφασίσει να εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα οφέλη του μελιού και των παραγώγων του, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η ζήτηση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Συλλόγου Λάρισας συμμετείχαν τόσο στο 10ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όσο και στην καθιερωμένη έκθεση μελιού στην πλατεία της Λάρισας, έκθεση που επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Λάρισα.

Νοθεία

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τον κλάδο είναι η νοθεία του προϊόντος, καθώς οι εισαγωγές (κυρίως από την Κίνα) είναι αθρόες και ανεξέλεγκτες. Ο κ. Καλαπούτης συμβουλεύει τους καταναλωτές «να μην αγοράζουν από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να πωλούν 10 ευρώ ένα 3κιλο βαζάκι, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι κάτω από 8 ευρώ δεν προκύπτει κέρδος για τον παραγωγό».

Δράσεις στήριξης

Αυξημένη υπήρξε η προσέλευση, τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, των παραγωγών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας και στη ΔΑΟΚ για την υποβολή της δήλωσης διαχείμασης, καθώς αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδοτούμενη δράση αντικατάστασης κυψελών 2020 και τη δράση στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας (μετακινήσεις) 2020, που θα ξεκινήσουν μέσα στον Γενάρη.

Ακόμη ο σύλλογος συνεχίζει να διαθέτει στο εργαστήριό του το ζυμωτήριο σε όσους μελισσοκόμους επιθυμούν να φτιάξουν τη δικιά τους ζυμωτή τροφή. Στο μηχάνημα αυτό ρίχνουν ζάχαρη που γίνεται άχνη και μέλι και το παράγωγό του τοποθετείται σε σακουλάκι, που μπαίνει στις κυψέλες ως τροφή για τις μέλισσες. Αν και υπάρχουν τέτοιες τροφές στην αγορά, οι περισσότεροι προτιμούν να τις παρασκευάζουν μόνοι τους.

πηγή: www.ypaithros.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.