Γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε νερό στις μέλισσες?

Γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε νερό στις μέλισσες?

 

Το νερό είναι απαραίτητο για τις ατομικές ανάγκες κάθε μέλισσας ξεχωριστά και για την εκτροφή και διατήρηση του γόνου σε ένα μελίσσι. Με το νερό οι μέλισσες διαλύουν την κρυσταλλική ζάχαρη, αραιώνουν τις παχύρρευστες τροφές πριν τις δώσουν στο γόνο, διατηρούν υψηλή σχετική υγρασία μέσα στα κελιά, ώστε να εκκολαφθούν τα αυγά και να μην αποξηρανθούν οι λάρβες και ρυθμίζουν την θερμοκρασία της κυψέλης τους.

Οι μέλισσες χωρίς νερό δεν εκτρέφουν γόνο και καταβροχθίζουν τα αυγά ή τις προνύμφες.

Οι ανάγκες ενός μελισσιού σε νερό κυμαίνονται από 25 έως 300 γραμμάρια την ημέρα, ενώ είναι μεγαλύτερες όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όταν τα μελίσσια μετακινούνται και όταν εκτρέφουν γόνο. Οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται είτε από φυσικές πηγές που βρίσκουν οι μέλισσες είτε από ειδικές ποτίστρες που κατασκευάζει και τοποθετεί μέσα ή έξω από την κυψέλη ο μελισσοκόμος. Η τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι δεν εξασφαλίζει πάντα το απαραίτητο νερό σε ένα μελίσσι.

Δοχεία που αφήνονται αναποδογυρισμένα, ώστε να γεμίσουν βρόχινο νερό, γίνονται αιτία πνιγμού μεγάλου αριθμού μελισσών. Οι μέλισσες προτιμούν να παίρνουν το νερό από υγρές επιφάνειες όπως σανίδες παρά να ρουφά το νερό από κάποιο δοχείο. Συλλέγουν πιο ευχάριστα το νερό όταν η θερμοκρασία του είναι μεταξύ 21-27oC. Τα δοχεία θα πρέπει να καλύπτονται ώστε να μην πέφτουν μέσα ακαθαρσίες

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.