Φύτευση Οπωροφόρων Δέντρων – Τα Μυστικά που Εξασφαλίζουν την Επιτυχία!

Φύτευση Οπωροφόρων Δέντρων – Τα Μυστικά που Εξασφαλίζουν την Επιτυχία!

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα μας είναι στις αρχές της άνοιξης, ενώ τα φυλλοβόλα μπορούμε να τα φυτέψουμε και μέσα στο φθινόπωρο όσο το χώμα είναι ακόμα ζεστό και πριν τα μεγάλα κρύα και παγετούς.

Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων είναι μια ιεροτελεστία και  μια γιορτή∙ γιορτάζουμε που επιτέλους έχουμε το δικό μας κομμάτι γης και μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον, οπότε όσο πιο χαρούμενα και ευχάριστα κάνουμε την εργασία, τόσο το καλύτερο!

Το θέμα με τα οπωροφόρα δέντρα είναι ότι χρειάζεται να κάνετε προσεκτικά τον σχεδιασμό στο χωράφι σας των θέσεων και να προσέξετε τον τρόπο που θα φυτέψετε. Είναι αναγκαίο μερικούς μήνες πριν τη φύτευση να τοποθετήσετε σημάδια στις πιθανές θέσεις, παίρνοντας τη γνώμη των ειδικών και αναλόγως τα καρποφόρα δέντρα που θα φυτέψετε.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να ρωτήσετε και να μάθετε πώς ακριβώς θα ανοίξετε τον λάκκο για να τοποθετήσετε τη ριζόμπαλα (ή το ριζικό σύστημα) του δέντρου σας. Η σωστή προετοιμασία του ανοίγματος του λάκκου για τη φύτευση εξασφαλίζει κατά μεγάλο μέρος την επιτυχία.

Πώς φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα!

1) Προετοιμάστε τη θέση φύτευσης! Το πρώτο που κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τον χώρο που θα φυτέψουμε το δεντράκι μας, σκαλίζοντας και απομακρύνοντας τα ζιζάνια και ό, τι άλλο έχει φυτρώσει σε μια διάμετρο 1-1,5 μ. και με κέντρο τη θέση φύτευσης. Χρησιμοποιήστε σκαλιστήρι, τσάπα ή ακόμα και με τα χέρια απομακρύντε τη βλάστηση από το σημείο.

2) Σκάψτε βαθιά!  Καθώς σκάβετε για να δημιουργήστε την τρύπα σας, αφαιρέστε το χώμα και φτιάξτε μικρά βουναλάκια χώματος, σε σωρούς∙ το χώμα που βρίσκεται στην επιφάνεια γίνεται ένας σωρός στη μία πλευρά και το  χώμα που είναι κάτω από την επιφάνεια γίνεται ένας δεύτερος σωρός από την άλλη πλευρά του λάκκου. Στις τρύπες μας το επιφανειακό χώμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γόνιμο και καφετί στο χρωμα, ενώ το χώμα του υπεδάφους είναι ένας βαρύς κοκκινωπός άργιλος.

Πριν αρχίσετε το σκάψιμο, ένα έξυπνο κόλπο είναι να τοποθετήσετε χαρτόνι γύρω από τον λάκκο και να αφήσουμε το χώμα πάνω στα  χαρτόνια καθώς σκάβουμε, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσαμε πιο εύκολα να σηκώσουμε το χώμα, αργότερα που θα κλείσουμε την τρύπα, και έτσι θα το χρησιμοποιήσουμε όλο χωρίς να πάει τίποτα χαμένο.

3) Σκαλίστε την τρύπα. Αφού σκάψετε σε βάθος 45 εκ. – 60 εκ (ανάλογα το δέντρο που θα φυτέψετε) σκαλίστε το κάτω μέρος και τις πλευρές του λάκκου ώστε να είναι αφράτο το χώμα. Αυτό θα βοηθήσει τις ρίζες του δέντρου αργότερα να διεισδύσουν πιο εύκολα στο βαρύ αργιλώδες έδαφος.

4) Ορίστε το κατάλληλο βάθος για τη φύτευση. Χρησιμοποιείστε ένα μακρύ ραβδί κατά μήκος του λάκκου στο ύψος του εδάφους, για να σας βοηθήσει να  ορίσετε το κατάλληλο βάθος που θα τοποθετήσετε το δέντρο. Ο λαιμός θα πρέπει να είναι πάνω από το έδαφος, γί’ αυτό είναι απαραίτητο αυτό το βήμα.

5) Ξαναγεμίζουμε με το χώμα που βγάλαμε πριν. Τώρα είναι ώρα να προσθέσουμε το χώμα που αφαιρέσαμε όταν σκάβαμε την τρύπα, με την  αντίθετη σειρά: πρώτα το επιφανειακό χώμα γύρω από τις ρίζες του δέντρου και τέλος το χώμα του υπεδάφους. Εδώ είναι σημαντικό να τακτοποιούμε τις ρίζες απαλά καθώς ρίχνουμε το χώμα για να έχουν μια ομοιόμορφη διασπορά. Στο τέλος, μπορούμε να πιέσουμε απαλά το χώμα από πάνω για να σταθεροποιηθεί.

6) Ποτίζουμε και βάζουμε λίπασμα. Μετά την δενδροφύτευση, καλό θα είναι να απλώσετε γύρω από τα νεαρά δενδρύλλια λίπασμα κομπόστ. Αφού το κάνετε, ποτίστε γενναιόδωρα τα δεντράκια αμέσως μετά και επαναλαμβάνετε τα ποτίσματα μία φορά την εβδομάδα τον πρώτο χρόνο (εκτός αν βρέχει).

7) Προστατέψτε τα νεαρά δέντρα!  Εάν ο κήπος σας δεν είναι περιφραγμένος, ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να φτιάξετε ένα φράχτη. Εάν δεν προστατέψουμε τα δενδράκια μας, μπορεί αυτά να υποστούν ζημιές από λαγούς, ποντίκια ή άλλα τρωκτικά, οπότε την ώρα της φύτευσης μπορούμε τα τοποθετήσουμε ένα συρματόπλεγμα 30-45 εκατοστών γύρω από τα νέα μας δεντράκια και σε απόσταση 15 εκ. από τον κορμό! Επίσης, θα χρειαστεί να τα προστατεύσουμε και από τον παγετό.

Διαβάστε επίσης: Προστατεύστε τα καρποφόρα δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Η δενδροφύτευση οπωροφόρων είναι μια πολύ όμορφη ασχολία που ομορφαίνει την καθημερινότητα, μας φέρνει κοντά στη φύση, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε επιτέλους τον δικό μας κήπο. Άλλωστε η διαδικασία να βγαίνεις από την κουζίνα στον κήπο και να επιστρέφεις με το καλάθι σου γεμάτο από καρπούς κομμένους εκείνη την ώρα από το δικό σου δέντρο….είναι μια αίσθηση ασύγκριτη! Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο δημιουργικές και ζουμερές θα είναι οι μέρες σας!

πηγή: www.share24.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.