Παρασκευή σαπουνιού με κερί μέλισσας

Παρασκευή σαπουνιού με κερί μέλισσας

Η προσθήκη κεριού μέλισσας στο σαπούνι δίνει ένα ημιδιαφανές και λαμπερό αποτέλεσμα. Η μπάρα αποκτά σκληρότητα και διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο δεν ενδείκνυται για αρχάριους. Δοκιμάστε πρώτα να φτιάξετε μερικές παρτίδες σαπουνιού με πιο απλά υλικά, εξοικειωθείτε με τεχνικές και χρόνους και έπειτα τολμήστε το.
Η παρακάτω συνταγή αποτελείται από 1000 gr ελαίων με ποσοστό υπερλίπανσης 7%.
Θα χρειαστείτε:
 1. 250 gr ελαιόλαδο
 2. 250 gr ηλιέλαιο
 3. 250 gr λάδι καρύδας
 4. 100 gr φουντουκέλαιο
 5. 100 gr αμυγδαλέλαιο
 6. 40 gr μελισσοκέρι
 7. 20 gr βούτυρο κακάο
 8. 134 gr καυστική σόδα
 9. 335 gr αποσταγμένο νερό
 10. 30 gr άρωμα σαπουνιού της αρεσκείας σας ή
 11. 10 gr αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο. Η βασική λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά είναι πως για αυτό τον τύπο σαπουνιού θα χρειαστεί να κάνουμε την ανάμιξη σόδας και ελαίων σε αρκετά υψηλότερη θερμοκρασία από ότι έχουμε συνηθίσει. Η σωστή θερμοκρασία ανάμιξης είναι περί των 70 – 72°C, ώστε το κερί να παραμείνει ρευστό και να γίνει σωστά η σαπωνοποίηση χωρίς να σας σβωλιάσει ο σαπουνοπολτός. Μη ξεχνάτε πως το κερί λιώνει στους 62 με 64°C. Πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε την ανάμιξη σόδας – ελαίων πάνω σε ένα μάτι κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να επέλθει το trace.

Σε ελαφρύ trace θα προσθέσετε το άρωμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε. Συνήθως για τέτοιο σαπούνι προτιμούμε γλυκά αρώματα μελιού ή βανίλιας αλλά περί ορέξεως…
Μόλις τελειώσετε με την ανάμιξη βάλτε το σαπούνι στο καλούπι και χτυπήστε το πάνω στον πάγκο σας ώστε να “κάτσει” ομοιόμορφα ο σαπουνοπολτός. Τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήστε το για 4 – 7 ημέρες να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ξεκαλουπώστε το σαπούνι και κόψτε το σε ισομεγέθεις μπάρες. Θα χρειαστεί περίοδο ωρίμανσης 4 – 6 εβδομάδων ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση.
Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.