Μελισσοκομικά Φυτά – Αμυγδαλιά

Μελισσοκομικά Φυτά – Αμυγδαλιά

 

Οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς ξεκινούν την άνθηση τους από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι όψιμες λίγο αργότερα (μέχρι και το Μάρτιο). Το νέκταρ και η γύρη της αμυγδαλιάς βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των μελισσιών. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, τα μελίσσια πρέπει να απομακρύνονται από τους αμυγδαλεώνες γιατί αρχίζουν οι ψεκασμοί.

Η ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση των μελισσιών που αδυνάτισαν το φθινόπωρο στα πευκοδάση. Η άφθονη γύρη που παρέχει βοηθά στην παραγωγή γόνου και στην ανανέωση του πληθυσμού. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί λόγω του εκτρεφόμενου γόνου και της δραστηριότητας των μελισσιών, οι τροφές καταναλώνονται γρήγορα και μια ξαφνική παγωνιά είναι πιθανό να φέρει το μελίσσι στα πρόθυρα λιμοκτονίας.

Συνήθως δεν αποθηκεύεται μέλι από την αμυγδαλιά γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή γόνου. Σε ιδιαίτερα όμως καλές χρονιές, μερικά δυνατά μελίσσια καταφέρνουν και αποθηκεύουν λίγο από αυτό.

πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου

Σχετικά Άρθρα

Comments are closed.