Βάμμα Πρόπολης: Παρασκευή, ιδιότητες και χρήσεις
Πρόπολη…
Συχνά αναφέρομαι σ’ αυτήν και πραγματικά τη θεωρώ θαυματουργή και επιτρέψτε μου την υπερβολή.
Όπως γνωρίζετε η μέλισσα συλλέγει νέκταρ, γύρη και νερό γιατί αυτά αποτελούν την τροφή της. Συλλέγει όμως και πρόπολη και αυτή είναι που την βοηθά να επιβιώνει εκατομμύρια χρόνια τώρα. Την χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμυνόμενη ενάντια σε κάθε ξένο οργανισμό που την απειλεί, όσο μικρός (βακτήρια, μικρόβια) ή μεγάλος (μυρμήγκια, ποντίκια), περιορίζοντας τη δράση τους ή την πρόσβασή τους. Βουλώνουν τρύπες με αυτή για να μην μπαίνουν στο σπιτάκι τους εχθροί ή ο βοριάς, βαλσαμώνουν τυχόν μεγάλους νεκρούς εχθρούς που τους σκότωσαν όταν μπήκαν στην φωλιά τους για να κλέψουν τροφές (τους σκεπάζουν με πρόπολη και έτσι μουμιοποιούνται και δεν μυρίζουν αφού δεν μπορούν να αποσυντεθούν μιας και η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χωρίς βακτήρια δεν γίνεται αποσύνθεση).
Πολύ γρήγορα να σας πω ότι, σε γενικές γραμμές, η πρόπολη αποτελείται από 55% Ρητίνες και βάλσαμα, 30% Κεριά, 10% Αρωματικά & αιθέρια έλαια & 5% Γύρη και άλλες οργανικές ουσίες (Πηγή, «Πρόπολις» Αθ. Μπίκου).
Την πρόπολη την συλλέγει ο μελισσοκόμος με δυο τρόπους:
Είτε ως αποξέσματα από τα ξύλινα μέρη της κυψέλης, είτε τοποθετώντας ειδικές παγίδες.
Στην πρώτη περίπτωση η συλλογή είναι μικρότερη και πιο κοπιαστική στη δεύτερη μεγαλύτερη και κυρίως σε πιο καθαρή μορφή. Αφού τοποθετήσουμε τις σίτες συλλογής στα επιλεγμένα μελίσσια μας (έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα έχουν μεγάλη τάση να προπολίζουν και είναι σχετικά πιο υγιή από τα άλλα), μπορούμε να αφήσουμε το καπάκι ελαφρά ανοιχτό ώστε το φως και ο αέρας να εξαναγκάσουν τις μέλισσες να προπολίζουν ταχύτερα και περισσότερο. Σε μια από τις επόμενες επιθεωρήσεις μας θα βρούμε τη σίτα σφραγισμένη. Την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Αν και ο πρώτος τρόπος συλλογής, με απόξεση, είναι δυσκολότερος, παρ’ όλα αυτά η συλλογή δεν είναι αμελητέα. Μαζεύουμε την πρόπολη και την σχηματοποιούμε σε μπαλάκια τα οποία επίσης τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Την πρόπολη που έχουμε μαζέψει τη συντηρούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να την διατηρήσουμε σχεδόν ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Η επόμενη επεξεργασία που πρέπει να γίνει είναι αυτή του καθαρισμού.
Θα σπάσουμε τα μπαλάκια σε μικρότερα κομμάτια και θα αφαιρέσουμε όλα τα ορατά ξένα σώματα. Στη συνέχεια θα την θρυμματίσουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και θα την αναμίξουμε με νερό. Αφού την ανακατέψουμε καλά θα αφαιρέσουμε ότι επιπλέει. Θα στραγγίσουμε το νερό και αυτό που θα μείνει θα είναι καθαρή πρόπολη. Θα την στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας.
Προσωπικά την τοποθετώ σ’ ένα μπλεντεράκι και τη θρυμματίζω όσο γίνεται περισσότερο. Η συσκευή αυτόματα γίνεται άχρηστη για άλλη χρήση. Πριν από κάθε θρυμματισμό την τοποθετώ στην κατάψυξη. Αν ζεσταθεί η πρόπολη είναι αδύνατο να επεξεργαστεί, τουλάχιστο με απλά ερασιτεχνικά μέσα.
Παρασκευή 1ος τρόπος
Το βάμμα είναι η πιο εύχρηστη μορφή της πρόπολης. Το παρασκευάζουμε εύκολα και θεωρούμε απαραίτητο να το δοκιμάσουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Θα δώσουμε οδηγίες για μια μικρή δόση, που εύκολα αναλογικά μπορεί να γίνει και μεγάλη. Σε ένα γυάλινο βάζο 720ml (μονόκιλο) βάζουμε 100 γραμμάρια θρυμματισμένη στο μέγεθος ρεβιθιού, ακατέργαστη πρόπολη. Η πρόπολη είναι εύκολο να θρυμματιστεί, αν τη βάλλουμε σε μια σακούλα για λίγο στην κατάψυξη και μετά τη χτυπήσουμε προσεκτικά με ένα βαρύ σφυρί (εντός της σακούλας). Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο του βάζου με καθαρό οινόπνευμα 95ο βαθμών, που έχουμε προμηθευτεί από φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ. Κλείνουμε καλά με το καπάκι του το βάζο και το αναταράσσουμε ισχυρά. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό και ζεστό μέρος και το αναταράσσουμε καθημερινά 2-3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από τουλάχιστον 1 μήνα έχουν διαλυθεί στο οινόπνευμα οι χρήσιμες ρητίνες και αναλόγως της καθαρότητας της ακατέργαστης πρόπολης, το διάλυμα περιέχει 10-20% ρητίνες ή πρόπολη όπως συνηθίζουμε να λέμε. «Αναλόγως της καθαρότητας» διότι η ακατέργαστη πρόπολη εκτός από ρητίνες, περιέχει λίγο ή πολύ: κεριά, μέλι, τμήματα εντόμων, γύρη, ξυλάκια, ακαθαρσίες.
Όταν το οινόπνευμα αποκτήσει χρώμα σκούρο καφέ-μαύρο και μια κολλώδη αίσθηση αν στεγνώσει στα δάχτυλα, είμαστε έτοιμοι! Με αργές κινήσεις, για να μη σηκωθεί το κατακάθι, σουρώνουμε το διάλυμα με ένα φίλτρο του καφέ σε ένα καθαρό δοχείο. Καλό είναι να διατίθεται σε φαρμακευτικά μπουκαλάκια των 20ml, πλαστικά ή γυάλινα, με πινελάκι ή σταγονόμετρο. Ένα βάζο των 720ml πρέπει να δώσει 30 μπουκαλάκια των 20ml. Μη ξεχάσουμε. Τα κατακάθια κάνουν για λίπασμα σε γλάστρες, μετά από λιάσιμο μίας ημέρας πάνω σε ανοιχτή εφημερίδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη στο δέρμα, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι βάφει ισχυρά. Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει τη χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα, μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.
Ακολουθώντας κανείς τις προφυλάξεις για ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση, μπορεί να καταναλώσει από μια έως περισσότερες σταγόνες είτε απ’ ευθείας είτε μέσα σε αφεψήματα τσαγιού ή ακόμα και διαλυμένες σε μέλι. Αν μερακλωθείτε μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε σφηνάκι.
Το ίδιο αποτελεσματική είναι η δράση της σε πληγές, εκδορές κλπ, αλλά και στις άφθες (η εφαρμογή γίνεται με μπατονέτα).
Παρασκευή 2ος τρόπος
-συλλέγουμε από τις κυψέλες μας την πρόπολη (εφόσον δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά για τις ασθένειες των μελισσών) και την ζυγίζουμε
-τεμαχίζουμε με κάποιο εργαλείο π.χ μαχαίρι ή τοματοκόφτη την πρόπολη σε τεμάχια μεγέθους το πολύ ρεβυθιού και την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο κατάλληλου μεγέθους που κλείνει αεροστεγώς (π.χ βάζο για γλυκό)
-Ρίχνουμε 3πλάσια ποσότητα από την πρόπολη καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών) δηλαδή αν βάλαμε 100 γραμ. ακατέργαστη πρόπολη θα προσθέσουμε 300 ml οινοπνεύματος
-κλείνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε επίσης καλά για 1 λεπτό κάθε μέρα και για 14 περίπου μέρες
-προσέχοντας να μην σηκωθεί ή πάρουμε το ίζημα (κατακάθι) με μια μεγάλη σύριγγα τραβάμε το καθαρό αιώρημα (βάμμα) και το βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να βάζουν υγρά παρασκευάσματα (έχουν ένα πώμα κάτω από το βίδωμα που διευκολύνει την τοπική χρήση του υγρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένα ποσοστό 0.1-0.2 % των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργία στην πρόπολη γι αυτό την πρώτη φορά χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ένα σημείο και αν παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση του.
Τα γραφόμενά μου δεν είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας αλλά εμπειρίας, παρασκευής και χρήσης
To «θαυματουργό» βάμμα πρόπολης
Το βάμμα της πρόπολης έχει χρώμα καστανο-κόκκινο και εφόσον παρασκευαστεί σωστά έχει καταπληκτικές εφαρμογές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
– σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος (μεδέντι) τοπικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα (μειονέκτημα το ότι λεκιάζει όπου πέσει και βγαίνει από το δέρμα μόνο με οινόπνευμα), αυτή η χρήση με έχει ενθουσιάσει για την αποτελεσματικότητά της και την χρησιμοποιώ εδώ και 15 χρόνια (πολλοί μαθητές επανέκτησαν το κανονικό τους όνομα μετά το παρατσούκλι Σπύρος από τα σπυράκια τους)
– για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών (σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού)
– βοηθά στην ευεξία αν πίνουμε για ένα μήνα τον χρόνο 20-30 σταγόνες μέσα σε μισό ποτήρι γάλα κάθε πρωί νηστικοί (το χρησιμοποιήσαμε οικογενειακά, ηλικία 10+)
– αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες εφαρμογές που δεν έχω δοκιμάσει, ας πούμε ένας γνωστός μου μελισσάς προσδίδει στο βάμμα ιδιότητες, όπως το πέσιμο κάποιων μικρών εξογκωμάτων του δέρματος.
Ο χρήστης πόσιμα μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε. Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα έχει ευχάριστη μυρωδιά, σαν βανίλια. Λόγω του αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο, αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Τώρα το καλοκαίρι, προτείνετέ τη για να ανακουφίσει από τη φαγούρα και τις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα σας ευγνωμονούνε. Και σε περίπτωση πονόδοντου, με 1-2 σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι, έχετε υποβάλλει στις καρδιές των πονεμένων αίτημα για «άγιος».
πηγή: www.proionta-tis-fisis.com