Πως καθαρίζουμε τα σκουριασμένα εργαλεία?
Μετά από μια μακρά περίοδο περιποίησης των φυτών μας και δουλειάς στον κήπο, μερικές φορές ξεχνάμε να προσέξουμε τα εργαλεία μας όπως πρέπει, κάνοντάς τους έναν καλό καθαρισμό και αποθηκεύοντας τα σωστά στην αποθήκη.
Μετά από τις τελευταίες φθινοπωρινές και χειμερινές εργασίες, ανοίγουμε την εργαλειοθήκη με τα σύνεργα του κήπου την άνοιξη και διαπιστώνουμε ότι μερικά από τα αγαπημένα μας εργαλεία είναι σκουριασμένα. Στο άρθρο αυτό θα μάθετε πώς να καθαρίσετε τα σκουριασμένα σας εργαλεία.
Πως να αποθηκεύσουμε σωστά τα εργαλεία μας
Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση για να μην σκουριάζουν τα εργαλεία του κήπου. Να καθαρίζετε πάντα τα εργαλεία καλά μετά από κάθε χρήση με ένα πανί ή βούρτσα βουτηγμένο σε νερό με σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε κάθε υπόλειμμα φυτού ή λεκέδες από τους χυμούς των φυτών που κλαδεύατε. Μετά τον καθαρισμό των εργαλείων σας αφήστε τα να στεγνώσουν και ψεκάστε τα με λιπαντικό αντισκωριακό σπρέυ ή τρίψτε τα με κάποιο άλλο ορυκτέλαιο. Αποθηκεύστε τα εργαλεία σας κρεμώντας τα από γάντζους σε ένα ξηρό και ευάερο μέρος.
Ωστόσο, ακόμα και μετά από την φροντίδα και τη σωστή αποθήκευση συμβαίνει να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε και να βρίσκουμε τα εργαλεία μας με μερικές σκουριές. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά καθαριστικά για να αφαιρέσουμε τη σκουριά από τα εργαλεία με απλά υλικά που βρίσκουμε στη κουζίνα, όπως αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά τύπου κόλα και γυαλόχαρτο.
Πώς να καθαρίσουμε τα σκουριασμένα εργαλεία
Η πιο δημοφιλής μέθοδος για τον καθαρισμό της σκουριάς είναι ρίχνοντας ξύδι. Μουλιάστε το εργαλείο που έχει πρόβλημα όλη τη νύχτα σε διάλυμα νερού με ξύδι σε αναλογία 1:1 . Στη συνέχεια, τρίψτε με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια σκληρή βούρτσα ή ένα κομμάτι γυαλόχαρτο τη σκουριά με κυκλικές κινήσεις για να καθαρίσει. Όταν καθαρίσει από την σκουριά, πλύντε το εργαλείο με σαπουνάδα και ξεβγάλτε με καθαρό νερό. Κρεμάστε το για να στεγνώσει και στη συνέχεια τρίψτε το με λιπαντικό αντισκωριακό.
Ένας άλλος επίσης ενδιαφέρον τρόπος αφαίρεσης της σκουριάς, περιλαμβάνει τη χρήση ενός αναψυκτικού τύπου κόλα στη θέση του ξυδιού τρίβοντας με το γυαλόχαρτο ή το συρμάτινο σφουγγάρι για να φύγει η σκουριά.
Το φωσφορικό οξύ στο αναψυκτικό διαλύει τη σκουριά. Σε μια άλλη συνταγή χρησιμοποιείται το μαύρο τσάι, στο οποίο αρχικά εμβαπτίζεται το εργαλείο και στη συνέχεια τρίβετε η σκουριά.
Άλλη μια παραδοσιακή μέθοδος είναι η χρήση λεμονιού και αλατιού. Χρησιμοποιείστε ίσες ποσότητες αλατιού, χυμού λεμονιού και νερού για να φτιάξετε διάλυμα. Απλώστε το στην σκουριασμένη επιφάνεια, τρίψτε με το συρμάτινο σφουγγάρι, ξεπλύνετε και στεγνώστε το εργαλείο. Μετά το στέγνωμα ακολουθήστε τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω.
Εκτός από αυτές τις μεθόδους υπάρχουν ηλεκτρικά εργαλεία που καθαρίζουν επίσης τη σκουριά. Έχουν κεφαλές με περιστρεφόμενες βούρτσες και είναι ειδικά κατασκευασμένα για να αφαιρούν τη σκουριά από μεταλλικές επιφάνειες. Αν χρησιμοποιείτε τέτοια εργαλεία να φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά και γάντια.
Όποια από τις παραπάνω μεθόδους επιλέξετε για να καθαρίσετε τα εργαλεία σας βεβαιωθείτε πως δεν αφήσατε κανένα σκουριασμένο σημείο. Γενικά, μετά τις εργασίες μην αφήνετε κολλώδη υπολείμματα από τα φυτά. Μην ξεχνάτε πως υπολείμματα φυτών στα εργαλεία οδηγούν στη διάδοση σοβαρών ασθενειών στα φυτά. Κρατώντας τα εργαλεία αιχμηρά, τα βοηθάτε να υποστούν λιγότερες φθορές που οδηγούν στην εμφάνιση σκουριάς, οπότε είναι μια καλή ιδέα να ακονίζετε τα εργαλεία σας μετά το ενδελεχές καθάρισμα.
πηγή: www.share24.gr