Πεπτικό Σύστημα των Μελισσών
Το πεπτικό σύστημα επιτρέπει στη μέλισσα να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει: μέλι, νέκταρ και γύρη. Στην εργάτρια ,ο προλοβός, όργανο αποθήκευσης υγρών και μεταφοράς της τροφής, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
Το πεπτικό σύστημα της ενήλικης εργάτριας βρίσκεται κυρίως στην κοιλιά. Ξεκινάει από το στόμο και επεκτείνεται στον υποφάρυγγα κι έπειτα στο φάρυγγα. Έπειτα ακολουθεί ένας μακρύς οισοφάγος που οδηγεί στον προλοβό, στην κοιλιά.
Οι θρεπτικές ουσίες περνάνε μέσω του προλοβού στο στομάχι: εκεί γίνεται η πέψη και η απορρόφηση τους. Το στομάχι είναι μυώδες και διαθέτει μεμβράνες που κατευθύνουν την μεταφορά των πεπτικών σακχάρων και των παράγωγων της πέψης.
Το στομάχι διαχωρίζεται από το λεπτό έντερο με τον πυλωρό, στην βάση του οποίου βρίσκονται οι μαλπιγγειανοί σωλήνες, ανάλογοι με τα δικά μας νεφρά. Αυτοί οι σωλήνες φιλτράρουν τα υπολείμματα του μεταβολισμού δηλ. τα αζωτούχα προιόντα της αιμολέμφου προς το παχύ έντερο.
Τα στερεά υπολείμματα της πέψης μεταφέρονται στο έντερο και συσσωρεύονται στο απευθυσμένο. Αυτή η κύστη είναι εξαιρετικά ελαστική, ώστε να επιτρέπει στη μέλισσα να συσσωρεύει τα υπολείμματα, ιδίως το χειμώνα, προτού τα αποβάλλει έξω από την αποικία σε μια πτήση καθαριότητας.
πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία, H. Clemment