Το USDA κρατά στο «σκοτάδι» έκθεση για τη νοθεία στο μέλι
Τα κρούσματα αραίωσης του μελιού είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που κρατάει από τον 4ο αιώνα. Παρότι τα περιστατικά νοθείας εξακολουθούν να προβληματίζουν, είναι αμφίβολο το κατά πόσο υπάρχει ειλικρινής διάθεση να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Κάτι τέτοιο, αν μη τι άλλο, μαρτυρά η ολιγωρία που παρατηρείται στις ΗΠΑ, όσον αφορά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης με τίτλο «Συνιστώμενες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής νοθείας στο μέλι», που το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνεχίζει αναβάλλει, παρότι αυτή έχει υποβληθεί από τις 30 Ιουνίου του 2017.
Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι η έκθεση 21 σελίδων του εμπειρογνώμονα Michael T. Roberts συνιστά στη βιομηχανία να αγκαλιάσει τη μέθοδο αναλύσεων με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), χαρακτηρίζοντάς την ως τον καλύτερο τρόπο για την ανίχνευση της νοθείας. Επίσης, ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση του προβλήματος.
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο συντάκτης της έκθεσης, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το τμήμα γεωργικών υπηρεσιών μάρκετινγκ του USDA επιθυμεί να κάνει περαιτέρω τροποποιήσεις στην έκθεση.
Και όλα αυτά, μολονότι η έκθεση εμφανίζεται αρκετά συγκρατημένη, όσον αφορά την κριτική που ασκεί, σύμφωνα με τον Roberts.