Πως καταλαβαίνω αν η ζάχαρη άχνη περιέχει άμυλο?
Στη τροφοδότηση των μελισσιών μας με τροφές που έχουν βάση τη ζάχαρη καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε ζάχαρη άχνη του εμπορίου γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες αμύλου που είναι τοξικό για τις μέλισσες.
Πως μπορούμε να διακρίνουμε αν η ζάχαρη άχνη που έχουμε στη διάθεση μας περιέχει άμυλο?
Η ζάχαρη άχνη του εμπορίου περιέχει μικρή ποσότητα αμύλου (2%) προκειμένου να παραμείνει πούδρα. Για να καταλάβουμε αν υπάρχει ή όχι άμυλο μπορούμε να κάνουμε το εξής:
Διαλύουμε μια κουταλιά ζάχαρη άχνη σε λίγο νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αν το διάλυμα παραμείνει θολό, η άχνη περιέχει άμυλο καθώς αυτό δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτό στο νερό και έτσι διακρίνεται.
Επιπλέον στο ίδιο διάλυμα ζάχαρης νερού μπορούμε να ρίξουμε μια σταγόνα ιωδίου (betadine) στην περίπτωση που περιέχεται άμυλο το διάλυμα θα γίνει μπλε. Διαφορετικά θα παραμείνει διαφανές – υποκίτρινο λόγο του ιωδίου.
πηγη: Μελισσοκομική Επιθεώρηση, τ.239