Προετοιμάστε τον Κήπο Σας Για τις Ανοιξιάτικες Εργασίες – Διαβάστε Όσα Πρέπει να Ξέρετε Πριν Φυτέψετε
Με την άνοιξη να είναι προ των πυλών, ο σωστός κηπουρός αρχίζει να προετοιμάζεται για τη νέα καλλιεργητική σεζόν. Αρχικά, θα πρέπει να κάνει μια απογραφή στην αποθήκη να δει τους σπόρους έχει διαθέσιμους για σπορά και τι χρειάζεται να προμηθευτεί για τις καλλιέργειες που σκοπεύει να βάλει αυτή τη χρονιά.
Έπειτα, θα πρέπει να αναζητήσει σε καλλιεργητικά ημερολόγια, ή ρωτώντας γεωπόνους και συναδέλφους του, πότε θα πρέπει να φυτευτεί η κάθε καλλιέργεια και τι εργασίες χρειάζονται για την καθεμία ξεχωριστά. Επιτέλους, ήρθε η άνοιξη και είναι η στιγμή να αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να εκδηλωθεί προετοιμάζοντας κατάλληλα τον κήπο σας!
Αποφασίστε σε ποιο σημείο του κήπου θα φυτέψετε τα φυτά σας
Ας αρχίσουμε με κάτι πολύ σημαντικό, που αρκετοί δεν το προσέχουν. Αποφασίστε σε ποιο ή ποια σημεία του κήπου θα φυτέψετε τα φυτά σας. Η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι εύκολη καθώς κάθε καλλιέργεια μπορεί να απαιτεί έκθεση σε διαφορετική διάρκεια ωρών ηλικιακού φωτός για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Επίσης, μπορεί να μην είχατε υπολογίσει πως κάποια μεγάλα δέντρα ίσως να ρίχνουν σκιά στα καλλιεργούμενα φυτά σας. Φροντίστε τα φυτά να βλέπουν τουλάχιστον έξι ώρες το άμεσο ηλιακό φως καθημερινά. Ένα νοτιοανατολικό σημείο του κήπου, που δεν σκιάζεται από κάποιο μεγάλο κτήριο ή δέντρο, είναι ιδανικό για να φυτέψετε. Το σημείο αυτό θα προσφέρει στα φυτά σας ηλιακό φως όλη την ημέρα.
Φροντίστε να υπάρχει εύκολα διαθέσιμη παροχή νερού
Το ηλιακό φως δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει μια πηγή νερού κοντά στο σημείο που θα φυτέψετε. Η πηγή αυτή μπορεί να είναι ένας σωλήνας νερού, μια κάνουλα, ένα πηγάδι ή ο αποταμιευτής βρόχινου νερού. Αν ο κήπος σας είναι σε ορεινή περιοχή, φροντίστε το έδαφος να είναι επίπεδο και να μην έχει κλίση. Εναλλακτικά μπορείτε να επεξεργαστείτε το έδαφος και να φτιάξετε κλίμακες. Η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι πολύ βασική στην κηπουρική.
Μαζέψτε τα ξερά φύλλα, καθαρίστε τα ζιζάνια και κάντε κομποστοποίηση
Ένα μήνα περίπου πριν τη φύτευση, ξεκινήστε να καθαρίζετε τον κήπο, να μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα, πεσμένα κλαδιά και να ξεριζώνετε τα ζιζάνια. Θα πρέπει να μαζέψετε όλα τα νεκρά και σάπια υπολείμματα φυτών και δέντρων που είναι πεσμένα στο χώμα. Όλα αυτά τα υπολείμματα μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης για τις νέες καλλιέργειες σας και να ενθαρρύνουν τη βλάστηση δύσκολων ζιζανίων.
Δουλέψτε με το χώμα του κήπου σας και εμπλουτίστε το με λίπασμα κομπόστ, αν χρειαστεί. Προετοιμάστε το κατάλληλα και αφήστε το για μια-δυο εβδομάδες να δέσει πριν τη φύτευση.
Καθαρίστε και φροντίστε τα εργαλεία σας
Προετοιμάστε τα εργαλεία με τα οποία θα δουλέψετε όλη τη καλλιεργητική περίοδο. Καθαρίστε τα καλά, ώστε να απομακρύνεται τη σκουριά και αποθηκεύστε τα στην αποθήκη σε κλειστό χώρο στον οποίο δεν θα είναι εκτεθειμένα στην υγρασία και στον αέρα που φθείρει την επιφάνειά τους. Το ακόνισμα των εργαλείων κλαδέματος θα κάνει τις εργασίες σας αυτή την καλλιεργητική περίοδο λίγο πιο εύκολη. Αν τυχόν έχετε στην αποθήκη φθαρμένα ή σπασμένα εργαλεία, όπως γάντια ή κλαδευτήρια αντικαταστήστε τα αγοράζοντας καινούργια.
Προετοιμάστε τους δίσκους των σπορείων σας ή εφαρμόστε νέες δημιουργικές ιδέες
Βγάλτε από την αποθήκη σας και προετοιμάστε τους δίσκους στους οποίους θα σπείρετε τους σπόρους των φυτών σας ή αν έχουν φθαρεί, ή δεν έχετε, προμηθευτείτε καινούργιους από τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων. Οι χρησιμοποιημένοι δίσκοι έχουν την τάση να αναπτύσσουν μούχλα στην επιφάνειά τους με αποτέλεσμα τα σπορόφυτα που θα βλαστήσουν να τήκονται από μολύνσεις στο ευαίσθητο ριζικό τους σύστημα και στο λαιμό. Αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι το καλούπι του σπορείου να τα σκοτώνει.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας, που διαφορετικά δεν θα σας πήγαινε το μυαλό ότι μπορεί να είναι κατάλληλα για τη φύτευση των σπόρων. Χρήσιμα αντικείμενα όπως ρολά χαρτιού υγείας, κέλυφος αυγών κι άλλα αντικείμενα που μπορείτε να δείτε στην εικόνα παρακάτω, όχι μόνο προσφέρουν ένα καλούπι για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του νεαρού σπορόφυτου, αλλά μπορούν να το εφοδιάσουν με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Δουλέψτε με το χώμα όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του
Για να προετοιμάσετε το έδαφος θα χρειαστεί να το σκάψετε και να το οργώσετε μερικές φορές. Αυτή η δουλειά είναι πολύ απαιτητική και θέλει προσπάθεια. Μην το κάνετε πιο δύσκολο για τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε πριν κάνετε τέτοιες εργασίες ότι το έδαφος είναι ξηρό και εύθρυπτο, ώστε να είναι πιο εύκολο να το δουλέψετε.
Για να διαπιστώσετε αν το χώμα είναι σε θέση να το δουλέψετε, κρατήστε στο χέρι σας μια χούφτα χώμα από την επιφάνεια του εδάφους. Πιέστε το ώστε να σφίξει και να γίνει μια μάζα. Αν αφού ανοίξετε τη χούφτα σας το χώμα εύκολα σπάει σε μικρότερα κομματάκια και σβόλους όταν το ακουμπάτε με ελάχιστη δύναμη, τότε είναι κατάλληλο να το δουλέψετε. Αντιθέτως, αν η μάζα του χώματος διατηρεί το σχήμα της και δε σπάει εύκολα, έχει αρκετή υγρασία και θα πρέπει να περιμένετε μερικές μέρες να στεγνώσει.
πηγή: www.share24.gr