Οι Καλλιεργητικές εργασίες του Μαΐου στον Κήπο Σας! Διαβάστε Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε!

Οι Καλλιεργητικές εργασίες του Μαΐου στον Κήπο Σας! Διαβάστε Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε!

Είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση στον κήπο μας. Τα νεαρά φυτάρια στα σπορεία μας σκληραγωγήθηκαν και χρειάζονται μεταφύτευση. Τα φασολάκια, τα μπιζέλια και τα κολοκυθάκια θα αρχίσουν να ανθίζουν και χρειάζονται προστασία από τις ψυχρές νύχτες του Μαΐου. Σκαλίστε και βοτανίστε τακτικά για να απομακρύνετε τα ζιζάνια, καθαρίστε μια φορά την εβδομάδα τους διαδρόμους και τις άκρες του κήπου σας από αυτά.

Γενικές Εργασίες

Φτιάξτε ένα δίκτυο για παροχή νερού στις ρίζες των φυτών με λάστιχα. Αν έχετε ένα φυσικό ταμιευτήρα νερού, συνδέστε την παροχή νερού για να ποτίζετε πιο εύκολα τα φυτά σας. Είναι σημαντικό αυτό γιατί δεν θέλετε να βρέχονται τα φύλλα των φυτών σας όταν ποτίζετε.

Αντιμετωπίστε τους εχθρούς των καλλιεργειών σας στήνοντας παγίδες, για παράδειγμα αναρτήστε κάποιες κολλητικές χρωματικές παγίδες για τα έντομα, φτιάξτε μια παγίδα με μπύρα για τα σαλιγκάρια, αφήστε κάποια κούτσουρα και σανίδες στις άκρες του κήπου για να ενθαρρύνετε τους φυσικούς εχθρούς των σαλιγκαριών (σκουλήκια και βάτραχοι) να βρουν καταφύγιο. Επίσης, να ελέγχετε συχνά τα φύλλα των νεαρών φυτών, καθώς μεγαλώνουν, για σημάδια από έντομα και ασθένειες και να τα απομακρύνετε νωρίς.

Κάντε τακτικά βοτάνισμα κοντά στις ρίζες των φυτών σας, απομακρύνετε ζιζάνια όπως την κύπερη, τα βλίτα, την αλεπονούρα, τη σετάρια, τη λουβουδιά και τα άλλα στενόφυλλα και πλατύφυλλα ζιζάνια. Τσαπίστε και σκαλίστε  από λίγο κάθε φορά που επισκέπτεστε τον κήπο σας. Ακόμα, κουρέψτε τα χορτάρια στα όρια του κήπου. Μετά τις εργασίες, καθαρίστε και απολυμάνετε τα εργαλεία σας πριν τα βάλετε στη θέση τους.

Φροντίστε να ποτίζετε τα νεαρά φυτά όταν υπάρχει ξηρασία. Μην ποτίζεται καθημερινά αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα με καλή ποσότητα νερού, έτσι βοηθάτε με πολλούς τρόπους τα φυτά σας να αποφύγουν σοβαρές ασθένειες. Στο νερό που χρησιμοποιείτε για πότισμα προσθέστε μερικές σταγόνες από εκχύλισμα τσουκνίδας και σύμφυτου σαν φυσικό λίπασμα και για προστασία των ριζών.

Κρατήστε τις σωστές αποστάσεις όταν φυτεύετε ή μεταφυτεύετε τα φυτά σας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, αν έχετε κρατήσει τα πακετάκια των σπόρων. Αν έχετε ήδη φυτέψει, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά δεν αγγίζονται στα φύλλα με τα γειτονικά τους και αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο μετακινήστε τα.

Ποτίστε, επίσης όλα τα καρποφόρα δένδρα και πολυετή ποώδη φυτά σας με ένα ποτιστήρι στις ρίζες. Αν δεν το είχατε κάνει μέχρι τώρα, φτιάξτε ένα αυλάκι γύρω από τη βάση του κορμού, δακτυλιοειδές, 50 εκατοστά μακριά από τον κορμό, ώστε το νερό να μένει κοντά στο δέντρο και να μη ρέει μακριά.

Καλλιεργητικές Εργασίες στα Φυτά Σας:

Οικογένεια κολοκυνθοειδών (Κολοκύθια, Αγγούρια, Καρπούζια, Πεπόνια, Γλυκοκολόκυθα):

Κατά τη διάρκεια της μέρας ανοίξτε τα θερμοκήπια ή βγάλτε τα σπορεία με τα νεαρά φυτά έξω ώστε να σκληραγωγηθούν πριν τη μεταφύτευση. Όταν κάνετε μεταφύτευση, ανοίξτε τις θέσεις που θέλετε να φυτέψετε με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ρίζας των φυτών μαζί με την μπάλα χώματος και φυτέψτε τα νεαρά φυτά ρίχνοντας από πάνω κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά.

Οι φύτευση να γίνεται σε γραμμές και σε σαμάρια, που θα τα έχετε προετοιμάσει τις προηγούμενες μέρες. Μην φυτεύετε φυτά τα οποία έχουν προσβληθεί από αρρώστιες ή έχουν φαγωθεί από εχθρούς.

Πιπεριά:

Μεταφυτέψτε τις πιπεριές σας σε ένα ηλιόλουστο μέρος ώστε να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα. Να είστε προσεκτικοί όταν τα βγάζετε από το κύπελό τους.

Ντομάτα:

Επίσης, μεταφυτέψτε τις ντομάτες σε προστατευμένες και ηλιόλουστες θέσεις. Φυτέψτε τις σε απόσταση 45 εκατοστών τη μια από την άλλη και αφήστε 75 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. Αν κάποιες μέρες ο καιρός είναι πολύ υγρός ή ψυχρός φροντίστε να τις καλύπτεται εξωτερικά με διάφανο ναύλον. Ποτίζετε συχνά και μια φορά την εβδομάδα ποτίστε με υγρό οργανικό λίπασμα. Τοποθετήστε ένα καλάμι για στήριγμα στη βάση του φυτού και αργότερα δέστε τους κόμβους της ντομάτας σε αυτό ώστε να αναπτυχθεί κάθετα προς τα πάνω.

Επίσης τον μήνα αυτό μπορείτε να φυτέψετε και σε σπορεία σε εσωτερικό χώρο αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες και άλλα λαχανικά ώστε να ανανεώσετε ή να ξεκινήσετε αργότερα μέσα στο καλοκαίρι την καλλιέργειά τους στην ύπαιθρο. Ακολουθήστε τις οδηγίες στις συσκευασίες των σπόρων για τον αριθμό των σπόρων που πρέπει να φυτέψετε σε κάθε σπορείο. Επίσης φυλάξτε τις συσκευασίες για να συμβουλεύεστε τις οδηγίες αργότερα.

Έλεγχος Παρασίτων Και Εντόμων: Τοποθετήστε γύρω από τον κήπο και στις θέσεις των θερμοκηπίων κατιφέδες ώστε να αποτρέψετε με φυσικό τρόπο τα αλευρώδη έντομα. Επίσης δείτε εδώ ένα σύντομο οδηγό βιολογικής καταπολέμησης εντόμων ώστε να πάρετε ιδέες.

Κρεμμύδια – Σκόρδα:

Τέλος του μήνα αρχίζουμε να φυτεύουμε τα σπορόφυτα του κρεμμυδιού. Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα η απόσταση φύτευσης μιας και δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά προσέχουμε να μην αναπτυχθεί στις θέσης φύτευσης αρκετή υγρασία και προκληθούν στους βολβούς ασθένειες από μύκητες.

Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα ζιζάνια που αναπτύσσονται μεταξύ των κρεμμυδιών και των σκόρδων στον κήπο μας, επειδή ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα θρεπτικά συστατικά.

Φασολάκια – Μπιζέλια:

Προετοιμάστε το έδαφος και ανοίξτε τις θέσεις φύτευσης ρίχνοντας γύρω από αυτές οργανικό λίπασμα. Στήστε στηρίγματα και καλάμια πάνω από τις θέσεις αυτές για να στηρίζονται τα φασολάκια όταν αναπτυχθούν. Πριν τη μεταφύτευση ρίξτε στη θέση φύτευσης καλά χωνεμένη κοπριά. Συνηθίζεται να φυτεύουμε 2 σπέρματα φασολιού στην άλλη πλευρά ρου στηρίγματος σε περίπτωση που το νεαρό φυτό αποτύχει να αναπτυχθεί.

Καλαμπόκι:

Σπείρετε καλαμπόκι απευθείας στις θέσεις που θέλετε να αναπτυχθεί. Τοποθετήστε δύο σπόρους μαζί σε κάθε θέση ανά 45 εκατοστά σε πλέγμα. Είναι σημαντικό να γίνει έτσι επειδή εξαρτάται από τον άνεμο για την επικονίαση. Αργότερα αφαιρέστε το ασθενέστερο κάθε ζεύγους, όταν εμφανιστούν τα σπορόφυτα.

Καρότα:

Σπείρετε καρότα σε σπορείο ανά 2 εκατοστά και μόλις 1 εκατοστό βαθιά. Αραιώστε τα σπορόφυτα της σποράς του Απριλίου, ρίξτε κομπόστ ενδιάμεσα από αυτά για να αποφύγετε τα παράσιτα και σταθεροποιήστε το χώμα γύρω τους για τον ίδιο λόγο.

Μηλιές – Αχλαδιές – Διάφορα Οπωροφόρα:

Αραιώστε τους καρπούς στα δέντρα ώστε αργότερα αυτοί που θα μείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα. Ποτίστε κάθε εβδομάδα με αρκετή ποσότητα νερού το κάθε δέντρο, ώστε να μεγαλώσουν καλύτερα οι καρποί του. Δέστε τη νέα βλάστηση στα στηρίγματα που έχετε φτιάξει, ειδικά στην περίπτωση της αχλαδιάς όταν την έχετε διαμορφώσει σε παλμέττες.

Αμπέλι:

Κάντε κορυφολόγημα και αφαιρέστε φύλλα από τους βλαστούς ώστε να οι χυμοί του φυτού να κατευθυνθούν στις ταξιανθίες – σταφύλια και να ωριμάσουν αργότερα σωστά.

Φράουλα:

Φυσικά είναι ο μήνας που συγκομίζουμε τις αγαπημένες μας φράουλες από το μικρό μας θερμοκήπιο.

Διάφορα Βατόμουρα:

Στερεώστε δίχτυα γύρω τους ώστε να μην τα πλησιάζουν τα πουλιά. Στερεώστε τους θάμνους όποτε χρειάζεται με σύρματα και καλάμια. Τοποθετήστε παγίδες για τα επιβλαβή έντομα.

Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και αρκετές ακόμα καλλιέργειες στις οποίες δεν αναφερθήκαμε λόγω περιορισμένου χρόνου.

Θα θέλαμε να ακούσουμε και την δική σας γνώμη και να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζετε τον Μάιο στην κήπο σας γράφοντας στα σχόλια την δική σας εμπειρία.

πηγή: www.share24.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.