Οδηγίες για αλλεργικούς στα κεντρίσματα μελισσών
Α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ
1. Μείωση των οπτικών ερεθισμάτων. Αργές κινήσεις κατά την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών στην κυψέλη, χρήση μάσκας και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
2. Μείωση των χημικών ερεθισμάτων
3. Χρήση κατάλληλου καπνού. Το καπνιστήρι πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτο με την κατάλληλη καύσιμη ύλη (πευκοβελόνες, ξερές κοπριές ζώων κ.λ.π.) για να βγαίνει λευκός και κρύος καπνός.
4. Αντικατάσταση βασιλισσών σε επιθετικά μελίσσια.
5. Εκλογή κατάλληλης ώρας για την επιθεώρηση των μελισσιών.
6. Σε περίπτωση ομαδικής επίθεσης από μέλισσες
α) Τρέξτε γρήγορα (>23Km/h). β) Μπείτε κάτω από θάμνους ή πυκνή βλάστηση.
γ) Μπείτε μέσα σε αυτοκίνητο ή κτίριο. δ) Βουτήξετε μέσα σε νερό.
Β. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
1. Μόνο οι μέλισσες αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα. Αν το κεντρί είναι ορατό, αφαιρέστε το προσεκτικά ξύνοντας με το νύχι σας ή με την κόψη ενός μαχαιριού. Μην πιέζετε το κεντρί, γιατί θα εγχύσει περισσότερο δηλητήριο.
2. Πλένετε την περιοχή που κεντρίσθηκε με νερό. Αν το άτομο είναι αλλεργικό, βάλτε πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα ή κρύα κομπρέσα στο κεντρισμένο σημείο, για να ελαττωθεί ο πόνος και η απορρόφηση δηλητηρίου. Μη βάζετε πάγο απευθείας στο γυμνό δέρμα.
3. Αν ξέρετε ότι το άτομο είναι αλλεργικό στα κεντρίσματα των μελισσών και των σφηκών, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αφαιρέστε το κεντρί αμέσως γιατί στην περίπτωση αυτή ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ. Η αναρροφητική συσκευή βοηθάει πολύ.
4. Βάλτε το άτομο να ξαπλώσει με το κεντρισμένο μέλος ακίνητο και σε επίπεδο χαμηλότερο από της καρδιάς.
5. Δέστε με πλατύ επίδεσμο ή πανί ή ζώνη ή ακόμη με λουρί ρολογιού το κεντρισμένο χέρι ή πόδι (όχι το λαιμό ή το κορμί), 5-10 εκατ. επάνω από το κέντρισμα. Αν το πρήξιμο φθάσει στον επίδεσμο, δέστε άλλον 5-10 cm ψηλότερα και μετά αφαιρέστε τον πρώτο.
6. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης
7. Χορηγήστε αντιϊσταμινικά φάρμακα τοπικά ή από το στόμα ή
8. Χρησιμοποιήστε ενδομυϊκά κορτιζόνη (Solu-medrol) ή Solu-cortef) ή
9. Χορηγήστε επινεφρίνη (Αδρεναλίνη) 0,3 ml υποδορίως ή ενδομυϊκά – επαναλαμβάνοντας κάθε 20-30 min. Εδώ χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν προβλήματα υπότασης ή υπέρτασης και προβλήματα καρδιάς. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Γ. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
1. Αντιϊσταμινικό δισκίο (χάπι) XOZAL και χορηγείται ένα δισκίο μετά από το κέντρισμα σε ελαφράς μορφής αλλεργία.
2. Ένεση SOLU-MEDROL: Για μέτριο βάρος σώματος 250 mg με ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.
3. Ένεση SOLU-CORTEF: Για μέτριο βάρος σώματος 250 mg για ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.
4. Ένεση ADRENALINE για ενδομυϊκή ή υποδόρια χρήση (δραστική ουσία αδρεναλίνη). Χορηγείται 0.3 ml μετά σε σοβαρής μορφής αλλεργία.
5. Συσκευή αυτόματης ένεσης ANAPEN που απελευθερώνει ενδομυϊκά 0.3 ml εναίσιμο διάλυμα αδρεναλίνης. Κάθε αλλεργικός πρέπει να φέρει μαζί του τη συσκευή αυτή, η οποία θα του σώσει τη ζωή. Είναι μιας χρήσεως και κοστίζει περίπου 35 Ευρώ.
6. Συσκευή ASPIVENIN για αναρρόφηση του δηλητηρίου (μέλισσας, φιδιού κ.ά.)
πηγή: Πασχάλης Χαριζάνης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών