Μελισσοθεραπεία γνωρίστε τα οφέλη της

Μελισσοθεραπεία γνωρίστε τα οφέλη της

 Μελισσοθεραπεία είναι η χρήση των προϊόντων της μελισσοκομίας για θεραπευτικούς σκοπούς. Ποια είναι τα προϊόντα της μέλισσας και πως μπορούν να βοηθήσουν την υγεία μας;

Μέλι

Είναι μια θρεπτική τροφή που προσφέρει ενέργεια και επιπλέον προμηθεύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θεραπευτικά χρησιμοποιείται για τη τόνωση και την ενίσχυση εξασθενημένων οργανισμών (πχ ασθενών, ηλικιωμένων, πασχόντων από ανορεξία, κλπ. Επιπλέον το μέλι είναι ένα φυσικό αντι-βακτηριακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές και εγκαύματα, αφού βοηθά στη γρήγορη επούλωση τους.

Πρόπολη

Η πρόπολη αποτελείται από ρητίνες φυτών, κερί, αιθέρια έλαια, αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Η χημική της σύνθεση είναι αρκετά πολύπλοκη καθώς έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από τριακόσιες χημικές ενώσεις.

Η πρόπολη είναι το πλέον ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες. Όλοι οι τύποι πρόπολης έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση φλεγμονών, φαρυγγίτιδας, μυκητιάσεων, κλπ. Άλλες μορφές, είναι το λάδι πρόπολης (για κεραλοιφές), τα υπόθετα πρόπολης (για κολπίτιδες), κλπ.

Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών (σχετικά με εγκαύματα δευτέρου βαθμού, εκζέματα κτλ). Η πρόπολη καλύπτει επιπλέον ένα μεγάλο φάσμα βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

Βασιλικός πολτός

Είναι μία συμπυκνωμένη πηγή με πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιταμινών Β, καθώς επίσης βιταμίνες Α, C, D και Ε και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ο βασιλικός πολτός είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους αλλά και τους αθλητές. Προσφέρει τόνωση, ενέργεια, αυξάνει την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης και στην ανάρρωση.

Γύρη

Είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Περιέχει περίπου 30% πρωτεΐνη και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή, και επιπλέον ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και ανόργανων ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων.

Από θεραπευτικής άποψης η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα αλλεργικά άτομα να δημιουργήσουν αντίσταση στα αλλεργιογόνα. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι έχει προστατευτική δράση και στον προστάτη.

Εκχύλισμα από τπρονύμφες κηφήνα

Είναι πολύ πλούσιο σε αμινοξέα, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Βοηθάει στην σωστη λειτουργια του εγκεφαλου και του νευρικου συστηματος. Ενισχυει την ζωτικοτητα, την δυναμη και την σεξουαλικοτητα, και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για ένα φυσικό αφροδιασιακό.

Δηλητήριο της μέλισσας

Περιέχει 18 βιολογικά ενεργές ενώσεις. Κύρια συστατικά του δηλητηρίου της μέλισσας είναι η μελιτίνη, η υαλουρονιδάση, η φωσφολιπάση και η ντοπαμίνη, τα οποία εμπεριέχουν ένζυμα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, μεταλλικές ουσίες, οργανικά οξέα κλπ.

Χρησιμοποιείται σε καταστάσει όπως η τενοντίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η θυλακίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον υπερθυρεοειδισμό, στη γρίπη κλπ.

Κερί μέλισσας

Είναι ένα φυσικό επουλωτικό, και έχει την ιδιότητα να περνάει από το δέρμα μεταφέροντας τα δραστικά συστατικά των κεραλοιφών (λάδι ελιάς για τα εγκαύματα, αιθέρια ή άλλα έλαια, βάμμα πρόπολης, κλπ).

Προσοχή! Αποφύγετε τη μελισσοθεραπεία σε περίπτωση γνωστής αλλεργίας στα μελισσοκομικά προϊόντα. Επίσης η θεραπείες με το κεντρί και το δηλητήριο της μέλισσας, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές.

πηγή: www.vita4you.gr

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.