Ελληνικές Φυλές Μελισσών

Ελληνικές Φυλές Μελισσών

Cecropia – (Κεκρόπια): Συναντάται στα δυτικά και νότια της Ελλάδας, σκούρα μαύρη μέλισσα, ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο όπως η καρνιολανική. Χτίζει κεριά στο ενδιάμεσο των κηρηθρών, ο γόνος ξεκινά νωρίς την άνοιξη και αναπτύσσει εκρηκτικά μεγάλες κοινωνίες, σχετικά επιθετική φυλή, καλή παραγωγός μελιού, μέτρια ανθεκτική στις ασθένειες, εξαιρετικά οικονόμα μέλισσα με μεγάλη αντοχή στον κρύο χειμώνα. Έχει αρκετά μεγάλη τάση για σμηνουργία.

Carnica (Κάρνικα): Οι βασίλισσες και οι κηφήνες είναι μαύροι, εξαιρετικά ήρεμη φυλή, μεγάλη αντοχή σε ασθένειες του γόνου, παράγει λευκά σφραγίσματα μελιού, ξεκινά το γόνο αρκετά νωρίς την άνοιξη (εκρηκτική ανάπτυξη) και αναπτύσσει ικανοποιητικούς πληθυσμούς. Ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες, χρησιμοποιεί ελάχιστη πρόπολη, κάνει οικονομία τροφών σε περιόδους ξηρασίας. Είναι επίσης πολύ σκληραγωγημένη μέλισσα και είναι προικισμένη με μακριά προβοσκίδα. Χωρίς αμφιβολία είναι η ιδανική μέλισσα για περιοχές που υπάρχει πρώιμη ροή από την άνθηση λουλουδιών.

Caucasia (Καυκάσια): Οι βασίλισσες και οι κηφήνες είναι χρώματος βαθύ μαύρο και γκρι. Θεωρείται η πιο ήπια όλων των φυλών, σφραγίζει το μέλι με λευκό κερί (κατάλληλο για εμπορία μελιού σε κηρήθρα), πετά με αρκετά ψυχρό καιρό, χρησιμοποιεί αρκετή πρόπολη, ασήμαντα λεηλάτρια, περιορίζει το γόνο σε περιόδους ξηρασίας, αναπτύσσει μεγάλο πληθυσμό αργά την άνοιξη, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες, αντοχή στον κρύο χειμώνα. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σε μήκος προβοσκίδα. Κατάλληλη για όψιμες ανθοφορίες.

Macedonica (Μακεδονική): Είναι εξαπλωμένη από τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Είναι και αυτή σκουρόχρωμη μέλισσα, χρησιμοποιεί αρκετή πρόπολη στην κυψέλη, τοποθετεί πολλά κεριά γέφυρες στα ενδιάμεσα των πλαισίων. Αρκετά ήρεμη μέλισσα σε σχέση με την Κεκρόπια και τη Μακεδονική Θράκης, μοιάζει πολύ με την Κάρνικα. Σμηνουργεί με την πρώτη ευκαιρία και αυτό πιθανόν το οφείλει στην από αιώνες εκτροφή της στα παραδοσιακά κοφίνια.

Liguistica (Λιγκουίστικα): Δημιουργεί πολυπληθείς κυψέλες, χρώματος πορτοκαλί από τελείως ανοιχτό έως σκούρο, η πιο συνηθισμένη μέλισσα των διεθνών παραγωγών μελιού. Χρησιμοποιεί ελάχιστη ποσότητα πρόπολης, παράγει μεγάλη ποσότητα μελιού (κατάλληλη για εμπορία μελιού σε κηρήθρα), ενώ χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μελιού για ξεχειμώνιασμα γιατί χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες μελιού για την εκτροφή γόνου. Μέτρια ικανότητα προσανατολισμού. Ασυναγώνιστη σε μεγάλες μελιτοφορίες.

πηγή: www.batsis.gr

Comments are closed.

Το www.beeing.gr είναι η πρώτη δωρεάν ελληνική πλατφόρμα διαχείρισης και καταγραφής μελισσοκομείων.
www.beeing.gr