Παρασκευή γυρεόπιτας (υποκατάστατο), ελεγμένη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Παρασκευή γυρεόπιτας (υποκατάστατο), ελεγμένη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

ΣΚΕΥΗ
Κουβάς ή μεγάλη λεκάνη
Μεγάλη κουτάλα
Ζυμωτήριο ή πολύ μεγάλη λεκάνη
Σακουλάκια για τη συσκευασία
Ζυγαριά

ΥΛΙΚΑ
4 κιλά ζάχαρη άχνη
2 κιλά σογιάλευρο
½ κιλό φρέσκια μαγιά αρτοποιίας
1 κιλό φρέσκια γύρη
1κιλό μέλι
1 ½ λίτρο νερό (χλιαρό )
(για 10 περίπου κιλά)

Ποσοστιαία αναλογία για το υποκατάστατο γύρης
40% ζάχαρη άχνη
20% σογιάλευρο
5% νωπή μαγιά αρτοποιίας
10% μέλι
15% νερό
Το ζυμάρι θα περιέχει 13% πρωτεΐνη και 53% υδατάνθρακες

Οδηγίες για την παρασκευή
Η ζάχαρη άχνη πρέπει να είναι λεπτοαλεσμένη και να μην περιέχει άμυλο
Η μαγιά αρτοποιίας θα πρέπει να είναι φρέσκια γιατί έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λόγω κόστους.
Η γύρη θα πρέπει να είναι φρέσκια που έχει συλλεχθεί από το δικό μας μελισσοκομείο για αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και να έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη.
Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό για να διαλυθεί καλά η μαγιά η γύρη και το μέλι

Αναμειγνύουμε τη γύρη , τη μαγιά ,το μέλι και τη μισή ποσότητα του νερού.

Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τα υλικά.

Στο ζυμωτήριο βάζουμε τη ζάχαρη άχνη με το σογιάλευρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα σιγά σιγά

Προσθέτουμε σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί
Χωρίζουμε ανά 300 η 500gr ανάλογα την δυναμικότητα των μελισσιών και βάζουμε σε σακουλάκια
Πιέζουμε για να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια
Συντηρούμε στο ψυγείο η καταψύκτη

Ένα σακουλάκι υποκατάστατου γύρης μπορεί να εκθρέψει ένα ολόκληρο πλαίσιο γόνου, δηλαδή 6.000 περίπου νέες μέλισσες.
Η συνταγή εκτελέστηκε από την Αγγελική Παντελαίου με επιβλέποντα τον κ. Πασχάλη Χαριζάνη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

πηγή: Facebook – bee happy

Εγγραφή στο newsletter
Comments are closed.